Linkovi

UN: Nova rezolucija oko Iraka - 2003-05-09


Sjedinjene drľave, Britanija i ©panija danas Ujedinjenim Narodima predloľile novu rezoluciju kojom bi se okončalo viąe od deset godina sankcija protiv Iraka.

Predloľenom rezolucijom bio bi ukinut i UN-ov program Nafta-za-hranu, koji je u medjuvremenu bio stvoren kako bi se olakąao uticaj sankcija na irački narod.

Prema prijedlogu rezolucije, novac od prodaje iračke nafte ići će u jedan fond pod kontrolom Amerike i Britanije, a sredstva će biti koriątena za obnovu i humanitarne svrhe u Iraku.

Francuska reagirala ponovivąi da UN treba da ima centralnu ulogu u Iraku, dok je ruski ambasador rekao da njegova zemlja ima dugačku listu pitanja u vezi sa novopredloľenom rezolucijom.

U medjuvremenu, ministar odbrane Donald Rumsfeld, na brifingu u Pentagonu, odbacio primjedbe da se obnova Iraka odvija presporo, koje su se ovih dana pojavile u nekim medijima.

Gospodin Rumsfeld je, medjutim priznao da isporuka osnovnih potreba i usluga joą uvijek nije na nivou na kojem bi trebalo da bude. Zvaničnici američkog Ministarstva odbrane saopątili su da se danas u Iraku sruąio jedan američki helikopter tipa UH-60 Black Hawk, kojom su prilikom nastradala trojica, a ranjen joą jedan američki vojnik.

Helikopter se sruąio na području sjeverno od Bagdada, a zavaničnici dodaju da prvi izvjeątaji nagovjeątavaju da se radi o nesreći, a ne o napadu na helikopter.

U međuvremenu je stigla i vijest da će utjecajni Shiitski vjerski vođa Ayatolah Mohamad BAqir al hakim se u subotu vratiti u Irak, nakon 20-ogodiąnjeg egzila u Iranu.

Iz Poljske stiľe vijest da su se danas francuski predsjendik Jacques Chirac, njemački kancelar Gerhard Schroeder i poljski predsjendik Alexander Kwasniewski zavjetovali na bliľu suradnju po pitanju pomoći za poslijeratni Irak, nakon pada Saddama Husseina, usprkos različitim diplomatskim stavovima.

XS
SM
MD
LG