Linkovi

Drugo proąirenje NATO saveza - 2003-05-08


Ministri vanjskih poslova sedam istočnoevropskih zemalja, kandidata za prijem u NATO savez, sastaju se danas poslije podne sa predsjednikom Bushom, nakon ąto je američki Senat jednoglasno potvrdio njihov prijem u Savez.

Zemlje kandidati su Bugarska, Estonija, Latvija, Litvanija, Rumunija, Slovačka i Slovenija. Njihov prijem u članstvo biće drugo po redu proąirenje sastava NATO Saveza. U svom svjedočenju pred nadleľnim senatskim komitetom,stalni predstavnik Sjedinjenih Drľava u NATO-u, Nicholas Burns, zatraľio je od Senata da odobri prijem zemalja kandidata, naglasivąi da će to NATO Savez učiniti joą snaľnijom zajedničkom odbrambenom organizacijom.

Mnogi senatori kaľu da proąirenje NATO-a moľe imati pozitivan efekat na taj savez, za kojeg oni smatraju da je oslabljen podjelama u vezi sa ratom kojeg je Amerika povela protiv Iraka.

Svih 19 zemalja članica NATO-a mora odobriti prijem novih članica. Sjedinjene drľave su treća zemlja po redu, nakon Kanade i Norveąke, koje su glasanjem potvrdile pristup tih sedam zemalja savezu.

XS
SM
MD
LG