Linkovi

Europska komisija oątro kritizirala Albaniju i upozorila BiH - 2003-05-08


Europska komisija vrlo je oątro kritizirala Albaniju zbog sadrľaja bilateralnog sporazuma koji je ta zemlja potpisala sa Sjedinjenim Drľavama. Albanija je, prilikom nedavnog posjeta Colina Powella, potpisala sporazum, po kojem je sve američke gradjane izuzela iz jurisdikcije Medjunarodnog krivičnog suda.

Time, prema Bruxellesu, nije poątovala upute oko tog američkog zahtjeva, koje je u septembru donijelo Vijeće ministara EU, a koje predstavlja kompromisno rjeąenje za one zemlje koje ľele udovojiti Americi, ali i ne potkopati Medjunarodni krivični sud.

"Jedini izlaz koji sada ima Albanija ako ľeli spasiti svoje odnose s EU jest da njezin parlament ne ratificira taj ugovor", rekla je, Emma Adwin, glasnogovornica ureda europskog komesara za medjunarodne odnose, Chrisa Pattena.

Sa istog mjesta je povodom najave da i Bosna i Hercegovina počinje pregovore s Amerikom oko Medjunarodnog krivičnog suda, objavljeno da se od Bosne i Hercegovine očekuje da slijedi upute koje je oko toga daloVijeće ministara EU a Pattenova glasnogovornica, je dodala: One zemlje koje ľele da se inkorporiraju u naąe strukture, moraju poątovati u potpunosti upute koje smo dali oko Medjunarodnog krivičnog suda.

Medjunarodni krivični sud je neąto do čega nam je vrlo stalo i očekujemo da oni koji ľele u naąe strukture to znaju."

XS
SM
MD
LG