Linkovi

Hag: Odbrana kaľe da S.Galić nije mogao ni pretpostaviti da stradavaju civili, jer ga o tome, nitko nije obavijestio - 2003-05-08


Zaključujući proces protiv bivąeg generala srpskih snaga u Bosni, Stanislava Galića, optuľenog za viąegodiąnju opsadu Sarajeva, haąki tuľitelji su zatraľili najstroľu kaznu- doľivotni zatvor.

Optuľba, naime, smatra da je Galić direktno odgovoran za patnje nekoliko stotina hiljada Sarajlija, te da snosi krivnju za uniątavanje grada, ubijanje i ranjavanje njegovih stanovnika. Optuľujući Galicha za period od 23 mjeseca, koliko je zapovjedao Romanijskim korpusom, haąki tuľitelji stiču da je, uz oko 1200 ubijenih i 4700 ranjenih civila, teroriziranje Sarajeva je ostavilo trajne posljedice na sve preľivjele stanovnike.

Odbrana, medjutim, tvrdi da Galić nije mogao ni pretpostaviti da stradavaju civili, jer ga o tome, kako se navodi, nitko nije obavijestio. Ocjenjujući da optuľba "manipulira brojem ľrtava", branitelji su ustvrdili da su većina stradalih bili vojnici. Na kraju procesa bivąem generalu vojske bosanskih Srba, njegova odbrana traľi oslobadjajuću presudu.

Zaključenje sudjenja se nastavlja sutra, kada će optuľba i odbrana odgovarati na pitanja haąkih sudija.

XS
SM
MD
LG