Linkovi

Već 30 godina Armani vlada svijetom mode - 2003-05-08


Nakon New Yorka 2000. i Bilbao-a 2001. godine, večeras je u Berlinu otvorena retrospektivna izloľba modela modnog guru-a Giorgio-a Armania.

Autor je juče sa organizatorima obiąao postavku da provjeri da li je sve pripremljeno onako kako je on i zamislio.

Sve tri izloľbe organizirao je Guggenheimov Muzej iz New Yorka, a domaćin u Berlinu joj je Nova Nacionalna Galerija, čiji su kustosi o Armaniju u katalogu izloľbe napisali da je on jedan od najuticajnijih dizajnera 20. vijeka uopąte... On je, stoji dalje u tekstu, univerzalno priznat i kao radikalni inovator u modi i kao vanvremenska ikona klasičnog modnog stila.

Izloľeni na jednom mjestu, njegovi modeli pokazuju sve ključne aspekte Armanijevog kreativnog doprinosa svijetu mode, ali i njegov uticaj na kulturnom i socioloąkom planu u dvadesetom i 21. stoljeću.

On sam, kako je priznao, veoma je emocionalno primio susret sa sopstvenim djelima nastalim u protekle tri decenije, ali je dirnut i prijemom na koji njegovi modeli i danas nailaze. No, spustimo se na zemlju. Iako vječan, gospodin Armani veoma brine za svoj posao u neposrednoj budućnosti. - Mislim da će biti teąko izdrľati ovu 2003. godinu. Prethodna 2002. je za nas bila dobra, a 2003. će biti mnogo teľa za sviju, radi posljedica 11. septembra, radi SARS-a u Aziji i rata u Iraku. Biće ovo teąka godina, kaľe gospodin Armani.

Uprkos teąkoj godini koju je prognozirao, vjerujemo da će fenomen Armani trajati..i dalje. A ąto se tiče izloľbe u Berlinu, ona će potrajati mnogo kraće - samo dva mjeseca, do polovine jula.

XS
SM
MD
LG