Linkovi

Hoćemo vojsku kao kod drugih država - 2003-05-07


Komandant Zajedničke komande Vojske FBiH general pukovnik Atif Dudaković najavio je danas na press-konferenciji u Sarajevu da se intenzivno radi na novoj strukturi vojske ili oružanih snaga BiH. «Sadašnja vojska u BiH je ogromna, statična i inertna, dostigla je svoj vrhunac i nužna je promjena. Dosad je rađena redukcija personala, naoružanja i lokacija, kao i 'kozmetička' transformacija, a sada uvodimo 'novo': istu onu vojsku ili odbrambeni sistem koji imaju druge države», kazao je Dudaković.

Naglasio je da je «došlo vrijeme da 2003. godine u 2004. godinu idemo novim kvalitetom vojnika, oficira i oružanih snaga BiH», te dodao da je riječ o budućoj državnoj vojsci BiH sa svim njenim karakteristikama.

Dudaković smatra da od decembra treba da nestanu sadašnje, entitetske vojske i da se formira nova vojska s novim zadacima i novim pogledima. Dudakovićev prijedlog je da to bude vojska pod komandom civila u liku tročlanog predsjedništva, pod demokratskim nadzorom, s jasnom subordinacijom i mogućnosti da i bataljon bude multietnički i multinacionalni i konstatirao da «ta profesionalna vojska mora štititi interese građana, bez obzira na to koje su nacionalnosti».

XS
SM
MD
LG