Linkovi

HDZ BiH: Zagreb unaprijedjuje vanjske odnose preko naših gradjana - 2003-05-07


HDZ BIH oglasila se saopštenjem za javnost povodom odluke zagrebačkog Županijskog suda da Ivica Raić, optužen za zločin nad bošnjačkim civilima u srednjebosanskom selu Stupni Do 1993. godine, bude izručen Haškom tribunalu.

HDZ je saopštila kako se ne mogu oteti utisku da Vlada Hrvatske državljane BiH koristi kao sredstvo za poboljšanje svojih odnosa sa međunarodnom zajednicom.

«Izražavamo svoje čuđenje kojom brzinom je zagrebački Županijski sud donio odluku da Raić bude izručen međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu», kaže se u saopštenju HDZ-a.

HDZ saopštava da se zalaže za nezavisnost pravosudnih organa, ali da smatra kako je potrebno da podigne glas protiv svih odluka koje se donose kao plod, kako se navodi, podaničkog odnosa hrvatskog pravosuđa prema organima međunarodne zajednice.

«Također, ne možemo se oteti utisku, kako hrvatska vlada državljane Bosne i Hercegovine koristi kao sredstvo za poboljšanje svojih odnosa s međunarodnom zajednicom», kaže se također u saopštenju HDZ-a. Vodeća stranka Hrvata u BiH izražava uvjerenje da će Vrhovni sud RH pokazati više razumijevanja i Ivici Raiću omogućiti da svoju nevinost dokaže pred domaćim pravosudnim organima.

«Isto tako, želimo vjerovati kako će Vlade Republike Hrvatske napokon prestati sa praksom bespogovornog izručivanja Hagu Hrvata iz BiH, te da će prestati svoju poziciju u odnosima s međunarodnom zajednicom popravljati preko leđa svojih branitelja koji su rođeni u Bosni i Hercegovini», navodi se takođeru saopštenju HDZ BiH, izdatom u povodu odluke zagrebačkog Županijskog suda da Ivica Raić bude izručen Haškom sudu.

XS
SM
MD
LG