Linkovi

Merkur: Proąao između Zemlje i Sunca - 2003-05-07


Posmatrači u Aziji, Africi i Evropi imaju najbolji pogled, iako su stanovnici Sjeverne Amerike mogli vidjeti samo 20-30 minuta od pet sati dugog putovanja planete Merkur preko sunca, ąto je događaj kojeg astronomi nazivaju tranzit. Tranzit je bio u toku u trenutku dok se sunce dizalo iznad istočne obale Sjedinjenih Drľava u ąest sati ujutro.

Stanovnici Indije su mogli vidjeti Merkur kako dodiruje obrub sunca, ąto je u tom dijelu svijeta posljednji put viđeno 1993.

Merkur je najbliľi suncu i zbog toga imamo veoma rijetku priliku da ga posmatramo. U jednom stoljeću moľe se vidjeti oko 13 tranzita. Posljendji put smo ga vidjeli nakon 6 novembra 1993, te iako je doąlo do joą jednog tranzita 1999, njega nismo mogli vidjeti. Stoga to sada ponovno doľivljavamo nakon 10 godina, kaľe Basudeb Bhattacharya iz astronomskog udruľenja u Kalkuti.

Merkur je planeta veličine 160-og dijela sunčevog prečnika. Stoga je on isuviąe mali kako bi se mogao vidjeti golim okom, i direktno posmatranje tranzita teleskopom se također ne preporučuje, jer su potrebne specijalne mjere predostroľnosti kako bi se izbjeglo trajno oątećenje oka.

XS
SM
MD
LG