Linkovi

Adil Osmanović: Boąnjaci neće sluľiti Vojsku Republike Srpske - 2003-05-07


Dragan Stegić nam je iz Banjaluke poslao vijesti da je potpredsjednik Republike Srpske, Adil Osmanoviću izjavio da uprkos činjenice da opątinski odsjeci odbrane ąalju pozive boąnjačkim povratnicima za sluľenje vojnog roka Boąnjaci neće sluľiti Vojsku Republike Srpske.

Gospodin Osmanović konstatuje da je posebno, pojačan pritisak na stanovnike zapadnog dijela Republike Srpske, prije svega u Bosanskoj Gradiąci i Bosanskoj Dubici.

Gospodin Osmanović smatra da je rjeąenje ovog problema u produľenju roka od pet godina, koji je utvrđen dejtonskim sporazumom, kojim je predvidjeno da sed Boąnjaci i Hrvat ne pozivaju za sluľenje vojnog roka u Vojsci Republike Srpske.

U isto vrijeme, kako nam je iz Sarajeva javio Adnan Rondić, komandant Zajedničke komande Vojske Federacije BiH, general pukovnik Atif Dudaković najavio je danas novinarima da se intenzivno radi na novoj strukturi vojske ili oruľanih snaga BiH.

Dudaković smatra da od decembra treba da nestanu sadaąnje, entitetske vojske i da se formira nova vojska s novim zadacima i novim pogledima.

Dudakovićev prijedlog je da to bude vojska pod komandom civila u liku tročlanog predsjedniątva, pod demokratskim nadzorom, s jasnom subordinacijom i mogućnosti da i bataljon bude multietnički i multinacionalni i konstatirao da ta profesionalna vojska mora ątititi interese građana, bez obzira na to koje su nacionalnosti. O vojsci u BiH, viąe u naąoj sutraąnjoj emisji.

XS
SM
MD
LG