Linkovi

Interpol u potrazi za pokradenim exponatima Nacionalnog muzeja u Bagadu - 2003-05-06


Američki ministar pravosudja John Ashcroft je izjavio da Sjedinjene Drľave u punoj mjeri podrľavaju medjunarodne napore na otkrivanju iračkih umjetničkih i kulturnih starina ukradenih tokom rata.

Obraćajući se medjunarodnim ekspertima i predstavnicima organa gonjenja okupljenim u Lionu, Francuska, gospodin Ashcroft je rekao da postoje jake indicije da su tu pljačku izvele organizirane grupe kriminalaca koje su tačno znale ąta traľe.

Bez obzira koliko su ti kriminalci sofisticirani, ili koliko uporno nastojali da izbjegnu pritvaranje, američki organi gonjenja i naąe kolege u Interpolu neće stati sve dok se iračke umjetnine ne vrate na njihovo pravo mjesto, iračke javne muzeje i biblioteke, rekao je gospodin Aschroft.

John Aschroft je najviąi američki zvaničnik koji je nakon razilaľenja Pariza i Washingtona oko rata u Iraku, posjetio Francusku i govorio je zadnjeg dana konferencije Interpola o pljačkanju iračkog blaga.

Interpol je ąirom svijeta otpočeo ąiroku operaciju lova na pokradene eksponate iz iračkih muzeja koji svjedoče o davnoj civilizaciji Mesopotamije, jednoj od najstarijih svjetskih civilizacija, upozoravajući kolekcionare da ih ne kupuju.

Generalni sekretar Interpola Ronald Noble je rekao da će prioritet biti na stvaranju baze podataka ukradenih i uniątenih exponata i da iskustvo Interpola ukazuje da se ukradeni predmeti obično pronadju u zemlji u kojoj su i ukradeni.

Ronald Noble - generalni sekretar Interpola, kaľe da Interpol planira da u obliku letka napravi specijalnu listu traľenih iračkih umjetnina. Mi, takodjer, planiramo da, od Centralnog biroa Interpola i zemalja članica, traľimo da odrede posebne policajce koji će u svakoj zemlji primati bilo kakvu informaciju o ukradenim stvarima i dalje je razmjenjivati, rekao je gospodin Noble.

Govoreći nakon konferencije, policajac Jean Pierre Jouanny, specijaliziran u traľenju ukradenih umjetnina, kaľe da irački narod takodjer moľe pomoći na terenu kako bi kradljivcima stavili do znanja da im je bolje da vrate ukradeno jer sa njima niąta ne mogu uraditi.

U samom Bagdadu su jučer posljednji pronadjeni exponati izloľeni u Iračkom nacionalnom muzeju. Predstavnici Iračkog nacionalnog kongresa kaľu da su njihove snage otkrile i vratile mnoge od pokradenih vrijednosti i predali ih koalicijskim snagama. Američki vojni zvaničnici u muzeju kaľu da su mnoge druge predmete vratili pojedinci.

Konkretno ovaj predmet je donio jedan gospodin. On potiče iz perioda Sumeričana i datira pet hiljada godina prije Krista, dakle star je oko 7 hiljada godina i predstavlja taj Sumerski period, kaľe američki oficir Pinerio, govoreći u Bagdadu.

Radnici u muzeju kaľu da je 12 aprila ukradeno ili uniąteno oko 170 hiljada različitih exponata i okrivljuju američke snage ąto ih nisu zaątitile.

Zvaničnici FBI-a kaľu da su se neke od ukradenih umjetnina već pojavile na medjunarodnom crnom trľiątu umjetnina.

Sjedinjene Drľave pripremaju rezoluciju čije će usvajanje predloľiti Vijeću sigurnosti UN-a, koja bi traľila pripravnost zemalja da vrate iračke relikvije pokradene iz Nacionalnog muzeja u Bagdadu.

XS
SM
MD
LG