Linkovi

Paul Bremer: Bushov specijalni izaslanik za Irak - 2003-05-06


Predsejdnik Bush je imenovao američkog diplomatu veterana Paula Bremera za svog specijalnog izaslanika za Irak kako bi nadgledao tranziciju ka novoj vladi.

U isto vrijeme, Zvaničnici Američkog ministarstva financija su potvrdili da je oko jedne milijarde dolara u gotovini uzeto iz iračke centralne banke samo nekoliko sati prije početka rata.

Oni kaľu da ne mogu potvrditi pisanje u New York Timesu da je Sadamov sin Qusay koordinirao preuzimanje novca. New York Times navodi da je Qusay s jednim bliskim suradnikom podigao novac u satima pred zoru 18 marta.

Jedan neidentificirani irački zvaničnik je rekao da je količina preuzetih novčanica bila tako velika da su tri traktorske prikolice bile potrebne da bi se novac odvezao iz banke, te da je uzimanje novca odobrio sam Sadam Husein.

Američki i irački zvaničnici su u izjavi za New York Times rekli da ne znaju gdje je novac odvezen, iako neki od Amerikanaca kaľu da vjeruju da je on moľda prebačen u Siriju.

U medjuvremenu je iz Pentagona saopćeno da bi kamion, kojeg su američki vojnici zapljenili proąlog mjeseca, mogao biti mobilna laboratorija za pravljenje kemijskog i bioloąkog oruľja.

Medjutim, zvaničnici Pentagona su za Glas Amerike izjavili da se to joą ne moľe smatrati otkrićem dokaza da je Irak od nedavno pokuąavao proizvesti takva oruľja.

XS
SM
MD
LG