Linkovi

Hag: Momir Nikolić, sporaľum o priznanju krivice - 2003-05-06


Prema sporazumu, Nikolić je danas priznao krivnju za progon na političkim, rasnim i vjerskim osnovama, kvalifikovan kao zločin protiv čovječnosti, a Tuľiteljstvo će, sa svoje strane, povući sve ostale tačke optuľnice, uključujuči i one za genocid i suučesnistvo u genocidu.

To pretpostavlja priznanje Momira Nikolića da je učestvovao u sistematskom i rasprostranjenom napadu protiv civilnog stanovniątva Srebrenice; ubistvu viąe od 7.000 boąnjačkih muąkaraca; surovom i neljudskom postupanju sa civilima u Potočarima i Bratuncu i u prinudnom transferu kompletnog boąnjačkog stanovniątva iz srebreničke enklave. Nikolić priznaje da je u tim zločinima učestvovao sa "diskriminativnom namerom" - zato ąto su ľrtve bile Boąnjaci - kao i da je bio svjestan ąireg konteksta u kojem su se odigrali ti dogadjaji. Momir Nikolić je prvi viąi oficir VRS koji je priznao krivnju za zločine u Srebrenici.

Tuľiteljstvo će za optuľenog predloľiti kaznu u rasponu od 15 do 20 godina, dok će odbrana traľiti osudu od 10 godina zatvora. Ukoliko kazna bude u predloľenom rasponu, Nikolić neće ulagati ľalbu.

XS
SM
MD
LG