Linkovi

Mosul: Izabrano Gradsko vijeće i gradonačelnik - 2003-05-05


Predstavnici nekoliko etničkih zajednica u iračkom gradu Mosulu izabrali su Gradsko Vijeće, na prvim izborima u jednom od većih iračkih gradova nakon pada Saddama Husseina.

250 delegata glasalo je danas, uz veoma jako osiguranje koje su im pruľile američke snage.

Američki general David Petraeus uputio je čestitke delegatima nakon obavljenog glasanja, rekavąi da su oni time napravili veliki korak naprijed i za Mosul i za Irak u cjelini.

Gradsko vijeće je kasnije, izmedju troje kandidata, izabralo umirovljenog generala Ghanama al-Bassoa za gradonačelnika Mosula i pokrajine koja okruľuje grad.

Ovo je prvi korak i obećavam da ću biti vjeran vojnik, rekao je al-Basso, ąto je propraćeno burnim aplauzom delegata.

Danas izabrano Vijeće se sastoji ne samo od Arapa, nego su u vijeću tri Kurda, dvojica Asirijaca krąćana, jedan Turkmen i jedan Shebeka iz Mosula, jedan Yezidi, a medju delegatima su i dvojica bivąih generala. Mosul je uglavnom nastanjen Arapima, sa većim brojem Kurda i Turkmena kao manjina, te Asirijcima kriąćanima i drugim. Zbog takve etničke izmjeąanosti bilo je straha od izbijanja etničkih sukoba, nakon vala pljački i nasilja, ali ga sada vojni zvaničnici smatraju gradom modelom.

Jedan od delegata je danas napustio vijećnicu ľaleći se da su u vijeću i neki korumpirani zvaničnici koji su sluľili u reľimu Saddama Husseina i novi lideri sa minimalnom podrąkom gradjana. Al-Basso, novi gradonačelnik, bivąi general čijeg je brata ubio reľim Saddama Husseina, nadmetao sa za gradonačelnika sa liječnikom Hudaifa al-Dawachi i bivąim ąefom policije Tariqom Mutabom. Sva trojica su arapi Suniti iz Mosula.

Medju promatračima bio je i kontroverzni, samoproglaąeni guverner Bagdada Mishaan al-Jiburi, ali skup kojeg je on organizirao pretvorio se u nasilje i on nije izabran, odnosno nije zvanično priznat.

Američki vojni zvaničnici kaľu da bi moglo potrajati i dvije godine dok se mognu organizirati izbori.

U medjuvremenu, američki zvaničnik odgovoran za obnovu Iraka, general Jay Garner, izjavio je da očekuje da će u narednim mjesecima grupa od devet Iračana voditi jednu prelaznu iračku vladu. On kaľe da će u tu grupu vjerovatno biti uključeni i bivąi irački lider u egzilu, Ahmad Chalabi, kao i ąefovi dvije glavne kurdske političke stranke, Massoud Barzani i Jalal Talabani.

XS
SM
MD
LG