Linkovi

Sarajevo: Medjunarodni seminar - Forenzička  analiza DNK - 2003-05-05


Forenzička DNK analiza – ključna komponenta spektra savremenih policijskih istraga i sudskih procesa, tema je dvodnevnog međunarodnog seminara koji je danas počeo u Sarajevu.

Tokom ovog značajnog naučnog i stručnog skupa, čiji su organizatori Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Sarajevo i Federalno ministarstvo unutarnjih poslova , a kojem osim bosanskohercegovačkih prisustvuju i eksperti iz SAD-a, Italije, Hrvatske i Slovenije već su predstavljena i u tok u sutrašnjeg dana bit će predstavljena najnovija dostignuća i iskustva iz oblasti DNK analize i njene primjene u forenzičkim identifikacijama.

Sudionicima seminara obratio se federalni ministar unutarnjih poslova Mevludin Halilović, naglasivši kako je primjena novih tehnologija najbolji odgovor na spektar djelovanja kriminalnih grupa, odnosno preduvjet za efikasnije suprotstavljanje svim oblicima organiziranog kriminala. Uz napomenu da je radi ostvarenja tog cilja neophodno iskoristiti sve raspoložive resurse i kapacitete, Halilović je najavio potpisivanje protokola kojim će se definirati saradnja između Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, policije i pravosudnih institucija.

Direktor Instituta Kasim Bajrović i zamjenik kantonalnog tužitelja, Marko Šljivar, takodjer su govoril i o značaju korištenja DNK analize u otkrivanju počinitelja različitih oblika kriminogenih djela. Na skupu kojem osim naučnih i policijskih prisustvuju i pravosudni djelatnici, razmatraju se brojne teme među kojima i DNK analiza – Pomoć u rješavanju ratnih zločina, DNK – Vodeća strategija identifikacije, Forenzička DNK analiza u okviru sudskog sistema SAD-a.

XS
SM
MD
LG