Linkovi

Tirana: Podpisana Jadranska povelja - 2003-05-02


Drľavni sekretar Colin Powell posjetio je danas Tiranu kako bi se sastao sa albanskim liderima i potpisao sporazum o saradnji sa Albanijom, Hrvatskom i Makedonijom. Svoju trenutnu diplomatsku misiju on će zaokruľiti kraćim zaustavljanjem u Siriji i Libanu. Iz Tirane izvjeątava David Gollust.

Zbog posjete gospodina Powella masa stanovnika Tirane je izaąla na ulice i on je, pred rezidencijom albanskog premijera Fatosa Nanoa, zaustavio kolonu vozila, da bi se okupljenima lično zahvalio na srdačnom dočeku.

Sekretar Powell i premijer Nano su tokom susreta potpisali sporazum nazvan Član 98, kojim se američko vojno osoblje koje bi moglo da se nadje u nekoj misiji u Albaniji - izuzima iz nadleľnosti novog Medjunarodnog Krivičnog Suda. Sjedinjene Drľave nastoje da ovakve sporazume postignu sa zemljama ąirom svijeta, nakon ąto su se izuzele iz Rimskog Sporazuma, kojim je taj medjunarodni tribunal uspostavljen. Sporazum sa Albanijom je 32 takav sporazum kojeg su Sjedinjene drľave potpisale od proąle godine.

Gospodin Powell se zatim pridruľio svojim kolegama, ministrima vanjskih poslova Albanije, Hrvatske i Makedonije i s njima potpisao Jadransku Povelju, sporazum kojim se naglaąava američka podrąka naporima balkanskih zemalja da se uključe u euro-atlanske institucije, uključujući i NATO.

Na press konferenciji, gospodin Powell je Albaniji uputio pohvale zbog njene podrąke ratu kojeg je Amerika povela protiv terorizma i ratu u Iraku, kojem je Albanija aktivno doprinijela slanjem jednog kontingenta svojih snaga. Sekretar Powell je od te zemlje zatraľio da, uprkos ekonomskim nevoljama, i dalje ostane na putu reformi.

XS
SM
MD
LG