Linkovi

Dva robotizirana vozila će uskoro biti poslana na Mars - 2003-05-02


Dva robotizirana vozila će uskoro biti poslana na Mars u okviru dvije odvojene misije. Prva misija koja je zakazana za 6. jun će istraľivati takozvani Gusev krater gdje su znanstvenici otkrili veliku rupu u zemlji , i smatra se da je tu nekada postojalo jezero.

Druga misija je zakazana za 25. juni na lokaciju pod imenom Meridiani Planum. Na ovoj lokaciji se nalazi velika količina sivog hematita, minerala koji se obično, ali ne i uvijek , nalazi u vlaľnom okoliąu.

Tokom svake misije, vozilo će imati tzv aero- oklop, padobran i zaątitnu jastučad za sigurno slijetanje smjeąteno unutar kapsule za prizemljenje.

Kada se jendom spusti na povrąinu Marsa, kapsula će se otvoriti i vozilo će snimati okolinu tragajući za geoloąkim naznakama postojanja vode , kao i o prijaąnjim uslovima mogućnosti opstanka ľivota.

Zvaničnici NASA-e su kazali da su morali odabrati lokacije u blizini Marsovog ekvatora,područje niskog nagiba , koje nije strmo, kamenito i praąnjavo. Agencija je izgubila dva vozila 1999. godine.

Jedna letjelica se previąe pribliľila planeti zbog neusaglaąenih metričkih mjera. Druga letjelica je izgubljena kada se prilikom slijetanja zabila u tlo, nakon ąto su se motori prerano ugasili.

Svaka od ovin novih misija na Marsu će trajati 92 dana. NASA je isprva prvu misiju zakazala za 30. maj, premda je ona odgođena zbog mogućnosti kratkog kruľnog leta koji moľe upropastiti misiju.

XS
SM
MD
LG