Linkovi

Joą dvojica od 55 najtraľenijih zvaničnika reľima Saddama Husseina uhapąeni - 2003-05-02


Američka vojska je saopćila da su joą dvojica od 55 najtraľenijih zvaničnika reľima Saddama Husseina uhapąeni.

Iz Centralnog zapovjedniątva stiľe da se radi o, kako su kazali, iračkom podpredsjendiku, i o direktoru vojne industrije Iraka.

Vjeruje se takodjer da je taj, drugo-spomenuti čovjek svojevremeno stajao na čelu iračkih nastojanja da se razviju oruľjha za masovno uniątenje.

U medjuvremenu, u iračkom mjestu Falluja, nakon tri dana nemira i pucnjave izmedju prosvjednika i američkih vojnika, pri čemu je poginulo i do 15 Iračana, a sedam Amerikanaca ranjeno, danas je na dľumi imam pozvao na smirenje strasti i mir.

Kako je javio novinar Glasa Amerike na licu mjesta, u Falluji danas nije bilo nikakvih problema niti sukoba.

Predsjednik Bush, kako je saopćila Bijela Kuća, odlučio da na civilnog administratora Iraka postavi dugogodiąnjeg američkog diplomatu i stručnjaka za anti-terorizam, Paula Bremera.

On i njegov tim, u kojem su general Jay Garner, odgovoran za humanitarnu pomoć, i Zalmay Khalildzad, kojivodi nastojanja u formiranju nove vlade Iraka, se zajednički nadaju da će uspjeti zadobiti masovniju podrąku iračkog naroda, ali i drugih zemalja, u prvenstveno političkoj, ali i ekonomskoj obnovi Iraka.

Ministri vanjskih poslova Evropske Unije se se sastali u na grčkom otoku Rhodos kako bi razgovarali o poboljaąanju zategnutih odnosa sa Sjedinjenim Drľavama, kao i o evropskoj ulozi u obnovi Iraka.

Ovom dvodnevnom susretu predsjedava grčki ministar vanjskih poslova George Papandreu, a prisustvuju predstavnici svih 25 zemalja.

XS
SM
MD
LG