Linkovi

George W. Bush: Glavne vojne operacije okončane, započinje obnova Iraka - 2003-05-02


Predjsednik Bush je izjavio da je najveći dio borbi u Iraku okončan, te da koalicija koju predvode Amerikaci sada tamo započinje težak zadatak obnove zemlje. Kako izvještava Scott Stearns, gospodin Bush se jučer obratio naciji s palube nosača aviona koji se vraća iz rata u Iraku, nakon čega danas odlazi u Santa Claru u Kaliforniji, gdje će posjetiti jednu firmu koja radi na odbrani zemlje i govoriti o američkoj nacionalnoj i ekonomskoj sigurnosti.

U borbama u Iraku, rekao je predsjednik Bush, Sjedinjene Države i njeni saveznici su prevladali. Nakon što je najveći dio operacija završen, gospodin Bush je govorio o izazovima koji predstoje.

Imamo težak zadatak u Iraku. Uspostavljamo red u dijelovima zemlje koji su i dalje opasni, tražimo i pronalazimo lidere starog režima koji će odgovarati za svoje zločine, rekao je predsjednik Bush.

Američki predsjednik je rekao da se američke snage nalaze u potrazi za oružjem za masovno uništenje, što je bio jedan od razloga koje je on naveo za napad na Irak. On je rekao da je pad Sadama Huseina učinio Sjedinjene Države i njene saveznike sigurnijim jer je, kako je rekao, irački lider pomagao teroristima da nabave hemijsko i biološko oružje.

Oslobađanje Iraka je ključni napredak u kampanji protiv terora. Uklonili smo saveznika al-Qaide i presjekli izvor financiranja terorista. I sigurno je da nijedna teroristička mreža neće dobiti oružje za masovno uništenje od iračkog režima, jer taj režim više ne postoji, rekao je gospodin Bush.

Predsejdnik je ponovno nastojao povezati rat u Iraku s širom borbom protiv terorizma koja je započela nakon napada na Svjetski trgovinski centar u New Yorku i Pentagon u Washingtonu.

”Borba u Iraku je jedna pobjeda u ratu protiv terora koji je započeo 11 septembra 2001 i koji još traje. Tog užasnog jutra, 19 zlih ljudi koji su slijedili ideologiju mržnje su pokazali su Americi i civiliziranom svijetu kakve su im ambicije.“

U tom napadu, kaže predsjednik Bush, teroristi su proglasili rat protiv Sjedinjenih Država. I kako je rekao, rat je ono što su dobili.

U Iraku, predsejdnik je rekao da će za prelaz s diktature na demokraciju trebati vremena, ali da je taj potez vrijedan svakog napora. On je rekao da će koalicija tamo ostati sve dok se posao ne završi i za sobom ostavi slobodan Irak.

Pomažemo obnovi Iraka gdje je diktator izgradio palate za sebe umjesto bolnice i škole. I mi ćemo stajati uz nove lidere Iraka dok uspostavljaju vladu od i za irački narod, rekao je gospodin Bush.

Sinoćnjim govorom na nosaču aviona USS Abraham Lincoln predsjednik nije objavio zvaničan kraj ratu, koji bi, prema ženevskoj konvenciji, primorao Sjedinjene Države da puste ratne zarobljenike i prestanu za tragati za određenim liderima.

Američke snage su već pustile neke od ratnih zarobljenika, ali još uvijek traže mnoge od članova bivše vlade, uključujući i Sadama Huseina.

XS
SM
MD
LG