Linkovi

Strasbourg: Nuľno očuvanje kulturnog bogatstva Balkana - 2003-05-01


Na ličnu inicijativu predsjednika Europske komisije, Romana Prodija, Vijeće Europe i Europska unija su otpočeli rad projektu zaątite vaľnijih arhtektonskih objekata i arheoloąkih nalaziąta Balkana, saopątavaju izvori Vijeća Europe u Strasbourgu. Zamisao je, zajedno sa nacionalnim vladama i nadleľnim institucijama sačiniti cjelovit pregled posebno vaľnih objekata i lokacija kultunog blaga, te listu prioriteta- objekata koji traľe hitnu konzervaciju ili restauraciju.

Zajedniči projekt Vijecha Europe i Unije pokriva ahitektonske objekte i arheoloąka nalaziąta u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, Albaniji, Hrvatskoj, Makedoniji i Bugarskoj, a očekuje se da će unoąenje podataka o ovoj vrsti kulturnog blaga Jugoistočne Europe biti okončano početkom naredne godine.

Za realiziranje projekta zaątite postaraće se i Vijeće i Unija, obećano je u Strasbourgu, kao ąto je i najavljeno da će, kada se kompletira, projekat postati dio Regionalnog programa kulturne i prirodne baątine Jugoistočne Europe, kojeg za period 2003- 2005. priprema Vijeche Europe.

"Pomaľući očuvanje kulturnog nasljedja jugoistoka Europe, ovaj projekat će imati vaľnu ulogu u očuvanju kulturnog bogatstva i raznolikosti cijelog kontinenta", rekao je ovom prilikom generalni sekretar Vijeća Europe, Walter Schwimmer, uvjeren da će inicijativa zaątite najaznačajnijih arhitektonskih objekata i arheoloąkih nalaziąta pomoći stabilnosti drľava bivąe Jugoslavije, i "pomoći zemljama regiona na njihovom putu ka europskom članstvu".

XS
SM
MD
LG