Linkovi

Colin Powell pozvao na okončanje terora - 2003-05-01


Drľavni sekretar Colin Powell je pozvao na okončanje terora, traľeći i od Izraela i od palestinskih vlasti da odpočnu razgovore o takozvanoj mapi puta koju podrľavaju Sjedinjene Drľave u traľenju mira na Srednjem Istoku.

Gospodin Powell je od obje strane zatraľio da odustanu od samobilačkih i osvetničkih akcija koje, kako je rekao, potkopavaju napore u pravcu stvaranja Palestinske drľave do 2005. godine.

Colin Powell je govorio u Madridu, gdje je sa ąpanskom ministricom vanjskih poslova Anom Palacio razgovarao o mirovnim naporima na Srednjem Istoku. Gospodin je rekao da vidi novu dinamiku u pravcu demokracije na Srednjem Istoku, kada i irački i palestinski lideri kreću u tom pravcu.

Madrid je prva stanica na trodnevnom putu drľavnog sekretara na kojem će joą posjetiti Albaniju, Siriju i Libanon. To je prvo od dva planirana putovanja drľavnog sekretara na Srednji Istok u sljedeće dvije sedmice, dok administracija vrąi pritisak na prihvatanje mape puta za mir u tom regionu.

U petak, gospodin Powell će u Tirani potpisati Američko-jadransku povelju sa ministrima vanjskih poslova Albanije, Hrvatske i Makedonije. Američki zvaničnici su citirani kako kaľu da povelja reafirmira posvećenost ove tri evropske zemlje reformama političkih institucija u pripremi za eventualno integeriranje u NATO i druge evropske organizacije.

Gosporin Powell svoje putovanje zavrąava u subotu posjetama Beirutu i Damasku, a već sljedeće sedmice ponovo se vraća na Srednji Istok.

XS
SM
MD
LG