Linkovi

Supa s okusom Marlbora - 2003-05-01


Prkoseći najnovijoj zabrani nametnutoj u New Yorku koja se tiče pušenja u svim restoranima i barovima, neki vlasnici restorana su odlučili u hranu stavljati duhan, kako bi mušterije koji su ovisni o nikotinu, učnili sretnim.

Nešto čudno se dešava u malenoj kuhinji restorana Serafina Sandro na Manhattnu. Šefa kuhinje, Italijana Sandra Fioritinija možete vidjeti kako sjecka, prži i priprema hranu kao i obično, ali ovaj put uz jedna neobičan dodatak-duhan.

Radi se o još jednom kreativnom načinu izražavanja prkosa prema zakonu kojim se u New Yorku zabranjuje pušenje u restoranima i barovima. Šef Fiorti se dosjetio da duhan služi svojim mušterijama u jelima koje oni naručuju.

”Imate list duhana koji isjeckate, dodate putera, konjaka i vode i kuhate 50 minuta.Sok koji se izdvoji možete koristi u bilo koju svrhu.“

Sandro Fiortiju je trebalo dva mjeseca da usavrši ovaj recept, Ispočetka je sok imao odvratan okus, kažu neki od zaposlenih, ali je šef uložio dosta truda kako bi ga usavršio. Vitorio Assaf, vlasnik restorana kaže da se na jelovniku mogu naći sljedeće stvari:

”U jelovniku možete naći njoke sa duhanom, filet mignon sa duhanom i pastu sa duhanom.“

Šef kuhinje ovog njujorškog restorana je bio zauzet izmišljanjem novih jela, kao što je čokoladni kolač sa duhanom. Luke Gregorie je mušterija koji kaže da je zadovoljan ovom novinom.

”Mislim da je ideja fascinantna. Kao prvo, nikada ne pomislite da se duhan može korisiti u hrani, što jelu daje novi ukus kojeg prije nisam probao. Ne postoji onaj očekivani ukus duhana, ali jela imaju odličnu aromu.“

Zakon je u New Yorku na snagu u potpunosti stupio danas, dok se kazne vlasnicima restorana i barova za nepoštivanje ovog zakona kreću od 250 dolara do zatvaranja lokala.

XS
SM
MD
LG