Linkovi

Prvi maj: Medjunarodni praznik rada - 2003-05-01


Danas je Prvi maj, medjunarodni praznik rada, koji je svečano obiljeľen i u cijeloj BiH. Sarajlije su, tradicionalno, praznik rada obiljeľili prvomajskim urankom na Vrelu Bosne.

Banjalučani su uľivali kraj Vrbasa, Mostarci su upriličili prvomajsku povorku čiji je cilj bio osigurati adekvatan prostor mladim Mostarcima.

Oni koji imaju sreću da imaju posao, uľivaju u dva slobodna dana, ąto skupa sa vikendom čini četiri. Oni koji stoje u koloni nezaposlenih, danas su sa ironijom ustvrdili da im je svaki dan Prvi maj, javio nam je danas iz Sarajeva naą dopisnik Adnan Rondić.

U Njemačkoj policija se sukobila sa prvomajskim demonstrantima, a drugim krajevima svijeta prvi maj je uglavnom proąao mirno. U Rusiji, gdje je u vrijeme Sovjetskog saveza to bio jedan od najvaľnijih praznika, sada Prvi maj proslavlja samo oko četiri posto Rusa.

Kina je zbog epidemije SARS-a skratila svoju inače tradicionalnu sedmodnevnu proslavu Praznika Rada, a vlasti su stanovniątvu savjetovale da ostane kod kuće.

Svečano je bilo na Kubi, a na Kipru su Grci i Turci prvi put nakon viąe decenija učestvovali u zajedničkoj prvomajskoj paradi.

XS
SM
MD
LG