Linkovi

Pakistan uhapsio ąest osoba osumnjičenih za povezanost s al-Qaidom - 2003-04-30


Pakistan je uhapsio ąest osoba osumnjičenih za povezanost s al-Qaidom, a medju njima i osumnjičenika za podmetanje eksplozije pod američki brod USS Cole u oktobru 200-te, u Jemenskoj luci.

Ministar unutraąnjih poslova Pakistana je izjavio da je taj čovjek poznat pod imenom Khalid Al Attash, i kako se navodi, traľi ga Washington u vezi s samoubilačkim napadom na USS Cole kada je ubijeno 17 američkih mornara.

Televizija Islamabada je saopćila da je tijekom sinoć izvedene racije policija doąla u posjed viąe od 300 funti exploziva, detonatora, i baruta. Vjeruje se da pronadjeno ukazuje na to da je uhvaćena grupa od 6 osoba planirala teroristički napad na teritoriji Pakistana.

U medjuvremenu je State Department saopćio da je broj terorističkih napada ąirom svijeta smanjen tijekom dvije hiljade druge, u odnosu na 2001- godinu.

Drľavni sekretar Colin Powell je predstavljajući izvjeątaj kazao da je proąla godina očigledno obiljeľila drastično povećanje odlučnosti cijelog svijeta da se pojača borba protiv terorizma.

Lista State Departmenta drľava koje podrľavaju terorizam nije promijenjena - to su i dalje Kuba, Iraq, Libya, Sjeverna Koreja, Sirija, Sudan i Iran, s time ąto se Teheran smatra najaktivnijim sponzorom medjunarodnog terora.

XS
SM
MD
LG