Linkovi

Belgija: Optužnica protiv američkog generala T. Franksa - 2003-04-30


Jedan belgijski advokat je objelodanio da planira podignuti optužnicu za počinjene ratne zločine u Iraku, a protiv zapovjednika američke centralne komande, generala Tommy-ja Franksa.

Advokat Jan Fermon je novinarima Rojtersa danas saopćio da će u briselskom sudu sljedećeg mjeseca podignuti optužnicu protiv generala Franksa na osnovu zahtijeva 19 Iračana, koje opisuje kao žrtve američkog napada kasetnom bombom i navodnog američkog napada na ambulantna kola i civile.

Slučaj je zasnovan na osnovu činjenica koje uključuju i video zapise koje su prikupili belgijski ljekari koji su radili u Bagdadu, kaže gospodin Fermon. On kaže da general Tomy Franks snosi odgovornost za djelovanje trupa pod njegovim zapovjedništvom.

”Neki od počinjenih ratnih zločina su jasno odgovornost ne samo ljudi raspoređenih na terenu, već vrhovne komande trupa. Primjer je korištenje kasetnih bombi protiv civilnih meta. Očigledno je da pojedinačan američki vojnik nije donio takvu odluku, već da o tome informacije ima zapovjedništvo. Tako da se također radi o tužbi protiv Tommy-ja Franksa.“

Advokat Fermon objašnjava šta je cilj ove tužbe: Glavni cilj mojih klijenata je da se bude sigurno da će se provesti neovisna istraga po pitanju ratnih incidenata i po pitanju ovih ratnih zločina. Mislim da je to u potpunosti moguće, jer imamo ozbiljnu doumentaciju. O nekim incidenatima su svjedočili ne samo pojedinci koji su bili žrtve, već i neovisni svjedoci. Neki od njih se nalaze van Iraka i mogu se ispitati. I mi se nadamo da će belgijski sudac biti u mogućnosti za nekoliko mjeseci otići u Irak i izvršiti istragu.

Reagirajući na ovaj slučaj, zvaničnici State Departmanata su pozvali belgijske vlasti da budu marljivi u spriječavanju zloupotrebe belgijskog zakona koji omogućava da se stranci izvode pred sud na osnovi optužbi za ozbiljno kršenje ljudskih prava.

Glasnogovornik Richard Baucher je tom prilikom kazao: Ponovo, to je pitanje univerzalne nadležnosti. Mi smo i dalje zabrinuti po pitanju kako belgijski zakon tumači pitanje univerzalne nadležnosti. Mi smo te zabrinutosti izrazili belgijskoj vladi.

Zadovoljni smo što je blegijska vlada poduzela korake da pomijeni zakon, te vjerujemo da belgijske vlasti trebaju biti marljive u spriječavanju zloupotrebe belgijskog pravnog sistema u političke svrhe. Što se tiče, određenog slučaja, mi vjerujemo da pokazuje opasnost otvorenosti pravnog sistema u odnosu na politički motivirane slučajeve, kazao je glasnogovornik Baucher.

Advokat Fermon priznaje da su šanse izvođenja generala Franksa pred belgijski sud male. Od kada je priča ugledala svjetlo dana u američkim novinama jučer, ovaj belgijski advokat je zasut e- mail porukama iz Amerike. U nekim se on optužuje da ovim potezom dovodi u pitanje oslobađanje Iraka, dok mu se u drugim pismima pruža podrška.

XS
SM
MD
LG