Linkovi

Američki doprinos borbi protiv utaje carina u BiH - 2003-04-30


Ambasador Sjedinjenih Država u BiH, Clifford Bond danas je posjetio carinski terminal na graničnom prelazu Doljani, kod Metkovića, kako bi pružio «moralnu i političku podršku» direktoru Carinske uprave Federacije BiH, Želimiru Repcu, u borbi protiv organizovanog kriminala.

Posljednjih dana objavljeno je kako je federalna Carinska uprava podnijela više krivičnih prijava zbog utaje carina. Direktor Carinske uprave Federacije BiH, Želimir Rebac, danas je izjavio kao je naknadnim kontrolama otkrivena enormna utaja carina u prošloj godini, vrijedna na desetine, pa i stotine miliona maraka.

Američki ambasador u BiH, Clifford Bond tokom posjete Doljanima izjavio je uz ostalo kako je ono što radi Carinska uprava izuzetno važno za građane.

«Ovo direktno pogađa kriminalce. To direktno pogađa njhove izvore finansiranja nekih drugih aktivnosti.»

Direktor federalne Carine rekao je također kako je među onima protiv kojih je podnesena krivična prijava zbog utaje carina i sadašnji član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, koji je svojevremeno bio federalni ministar finansija.

«Mi nismo rekli da je gospodin Čović kriv. On je odgovoran objektivno, jer akt koji je izašao iz njegovog kabineta je omogućio utaju od preko 30 miliona KM.»

Govoreći o borbi protiv organizovanog kriminala, gospodin Rebac je rekao također kako je mafija izuzetno jaka, te da očekuje da ona, nakon mjera koje su preduzete u okviru Carinske uprave, uzvrati udarac.

Prvi čovjek federalne Carine rekao je i kako je protiv 100 zaposlenih u ovoj instituciji proveden disciplinski postupak, te da je 91 lice udaljeno s posla.

XS
SM
MD
LG