Linkovi

Irak: Iznenadna posjeta Donalda Rumsfelda - 2003-04-30


Putujući nenajavljeno i uz jake mjere sigurnosti, ministar Rumsfeld je danas stigao u Irak. Nakon Basre on je posjetio Bagdad gdje se sastao s najviąim britanskim vojnim zvaničnicima prije nego se obratio pripadnicima kraljevskih marinaca.

Gospodin Rumsfeld je posljednji put bio u Iraku prije 20 godina kao izaslanik tadaąnjeg predsjednika Ronalda Reagana.

U snimljenoj poruci za Iračane gospodin Rumsfeld je rekao da je koalicija odlučna da u Iraku ostvari prijelaz od tiranije do slobode i samouprave.

Poruka gospodina Rumsfelda snimljena je u ukraąenoj sobi jedne od palača Saddama Husseina.

Ministar Rumsfeld se obratio i američkim trupama u glavnom gradu Iraka rekavąi tom prilikom da su oni, spasili zemlju, oslobodili narod i uklonili okrutnog diktatora.

®elimo da irački narod ľivi u slobodi kako bi izgradili budućnost u kojoj će irački lideri odgovarati iračkom narodu, a ne ubijati ga.

Zahvaljujući vama oni će imati ąansu da to i urade.

Međutim joą ima dosta toga da se uradi. Ostaci tog reľima se joą uvijek moraju ukloniti iz svakog ugla zemlje.

Joą uvijek moramo pronaći i suočiti se s preostalim elementima bivąeg reľima. Moramo iskorjeniti i pronaći terorističke mreľe koje operiraju u ovoj zemlji.

Moramo pomoći Iračanima da ponovno uspostave osnovne usluge i obezbjede uvjete stabilnosti i sigurnosti kako bi irački narod mogao stvoriti prelaznu vlast, prelaznu vladu i na kraju i slobodnu iračku vladu, koja će se zasnivati na političkoj slobodi, pojedinačnim slobodama i vladavini zakona, rekao je na kraju ministar Rumsfeld.

XS
SM
MD
LG