Linkovi

Srbiji i Crnoj Gori ukinute povlastice na izvoz ąećera u EU - 2003-04-30


Vrlo ozbiljno upozorenje upućeno je danas iz Bruxellesa Srbiji i Crnoj Gori u vidu ukidanja povlastica na izvoz ąećhera u EU, i to na period od tri mjeseca. Prema toj povlastici, Srbija i Crna Gora je mogla izvoziti ąećer u EU bez ulazne tarife.

To se tumači kao jedinstvena povlastica, koju imaju samo zemlje Zapadnog Balkana, dobivena nakon pada Miloąevićevog reľima. U okviru te povlastice ne radi se samo o ąećeru, nego i o drugim robama koje se po tako povlaątenom reľimu mogu izvoziti u EU, ali pod vrlo strogim uslovom da je roba porijeklom iz Srbije i Crne Gore.

Ako se desi suprotno, to da je roba porijeklom iz neke druge zemlje, a predstavlja se kao domaća, radi se o iznimno teąkom prekrąaju, ne samo poslovnih običaja, nego i zakona EU.

Sad se ova povlastica ukida na - kako stoji u saopątenju, početni period od tri mjeseca, jer je Komisijama agencija za brobu protiv prevare i korupcije, OLAF, ustanovio da u Srbiji-Crnoj Gori ne postoji uvjerljiv sistem kontrole da je riječ o domaćem ąećeru koji se izvozi u EU.

Ako su trgovinske povlastice otvorene na zloupotrebu kriminalcima, ne činimo zemljama uslugu time ąto bi i dalje drľali takve povlastice, rekao je tim povodom evropski komesar zaduľen za carinski reľim, Fritz Bolkenstein.

U ova tri mjeseca Komisija će, zajedno s Srbijom-Crnom Gorom analizirati mogućnosti kako da se prevazidje ova situacija i kako da se obezbjedi da ąecher koji se izvozi u Uniju zaista potječe iz Srbije-Crne Gore. Ako bude potrebno, naglaąava se u odluci Europske komisije, ova mjera potrajaće i duľe od tri mjeseca.

XS
SM
MD
LG