Linkovi

Predsjedniątvo BiH: Racionalizirati diplomaciju - Sporazum sa SAD oko Medjunarodnog kaznenog suda do 7 maja - 2003-04-30


Predsjedniątvo BiH razmatralo je i usvojilo analizu organizacijske strukture MVP i donijelo zaključke o spajanju odredjenog broja kunzularnih predstavniątava u jedno, pa će tako na primjer, generalni konzulat u ©tutgartu i Bonu biti spojeni u jedan, koji će biti smjeąten u Frankfurtu.

Izmedju ostalog, konzulat BiH u SAD, seli iz New Yorka u Washington, u već postojeću zgradu bh ambasade u SAD.

Oni diplomati kojima je istekao trogodiąnji mandat u diplomaciji,bit će povučeni. Oni koji ispunjavaju zakonske uvjete, biće penzionirani.

Takodjer je od MVP zatraľeno da osigura adekvatnu zastupljenost nacionalnih manjina u DKP BiH u inozemstvu.

Od Ministarstva vanjskih poslova je zatraľeno da obavi razgovore s predstavnicima Srbije i Crne Gore i Republike Hrvatske o mogućnosti zajedničkog diplomatskog predstavljanja u zemljama u kojima neka od tih zemalja nema predstavniątvo, kazao je član bh Predsjedniątva Sulejman Tihić.

Predsjedniątvo BiH izrazilo je danas nezadovoljstvo brzinom i tokom priprema za potpisivanje bilateralnog sporazuma sa SAD-om o neizručenju drľavljana dvije zemlje Međunarodnom kaznenom sudu.

Predsjedniątvo BiH danas zatraľilo od Ministarstva pravde i Ministarstva vanjskih poslova BiH da u kontaktima s predstavnicima američke vlade najkasnije do 7.svibnja pripreme prijedlog sporazuma i dostave ga Predsjedniątvu BiH na usvajanje, rekao je gospodin Tihić.

Po Tihićevim riječima, interes BiH je da SAD zadrľe svoje prisustvo u BiH. Njegova je ocjena kako u Statutu Međunarodnog kaznenog suda, ali i Daytonskom i mnogim bilateralnim sporazumima, postoji dovoljno pravnog osnova za zaključivanje ugovora o izuzeću.

XS
SM
MD
LG