Linkovi

Ribe osjećaju bol - 2003-04-30


Za ribe se dugo misli, valjda zato ąto su hladne krvi, da nemaju osjećanje boli - istraľitelji s čuvenog Instituta Roslin u Britaniju kaľu: netačno!

Oni su zajedno s stručnjacima s Univerziteta u Edinburghu nakon opita zaključili da ribe definitvno imaju tzv receptore, dakle, primaoce u glavi, ąto ih automatski podvrgava psiholoąkim promjenama kada se ranjavaju fizički, a ąto ukazuje na postojanje bola.

Opite nećemo opisivati, jer nisu baą prijatni za čuti, ali vjerujemo da su neke ribe ľrtvovane moľda za boljitak drugih, u nadi da će se čovjek odnositi i prema ribama malo humanije.

U tom stilu, da zavrąimo pričom o drugoj krajnosti: vlasnica restorana u New Yorku, u kojem u akvarijumu već 17 godina ľivi ribica po imenu Dick, zasuta je savjetima inače vjernih muąterija, medju njima vterinara i drugih, kada je Dick počeo slabiti i usljed toga prestao čak i plivati.

Prepisana mu je nova ishrana, a potom mu je neko od muąterija konstruirao i malu ispomoć kako bi, iako viąe ne pliva tako često, barem bio u dostojanstvenom poloľaju! I sve to zahvaljujući ljubavi koju za njega osjeća njegova vlasnica!

XS
SM
MD
LG