Linkovi

Ramallah: Novi palestinski premijer preuzeo duľnost - 2003-04-30


Ceremonija polaganja zakletve je odrľana danas u sjediątu palestinskog predsejdnika Yassera Arafata u Ramali na Zapadnoj obali.

Gospodin Abbas je bio prvi ministar koji je poloľio zakletvu, nakon čega su to uradili i ministar za kabinetska pitanja Yasser Abed Rabbo, i ministar za pitanja sigurnosti Mohamed Dahlan.

Gospodin Abass je prvi do sada palestinski premijer, ąto je pozicija koju je pod međunarodnim pritiskom stvorio Yaser Arafat kako bi na premijera prenio neke ovlasti i primijenio demokratske reforme.

Njegov kabinet uključuje i kritičare Yasera Arafata i lojaliste iz poketa Fatah. Gospodin Abass je jučer dobio parlamentarno odobrenje za svoj kabinet nagovjeątavajući svoju namjeru da se suprotstavi militantima i korupciji u područjima koja su pod palestinskom kontrolom na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Izaslanik UN-a za srednji istok Terje Roed Larsen, uz pratnju predstavnika Sjedinjenih drľava, Evropske unije i Rusije, je predao kopiju plana gospodinu Abasu u njegovom uredu u Ramali.

Neąto ranije je američki ambasador Daniel Kurtzner predao jednu kopiju izraelskom premijeru Arielu Sharonu tokom privatnog susreta u premijerskoj rezidenciji u Jerusalemu.

Palestinci su kontinuirano pozivali na neposrednu primjenu plana, dok Izraelci kaľu da se u osnovi slaľu, iako imaju izvjesnu rezerviranost i ľele razgovarati o izmjenama.

Čak i prije predstavljanja mape puta objema stranama, militantna grupa Hamas ga je odbila, rekavąi da neće obustaviti napade na Izrael.

Neki od poznatih detalja plana uključuju neposredno okončanje palestinskih napada na Izraelce, zamrzavanje svake izgradnje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, kao i zvanične izjave i Palestinaca i Izraelaca u kojima se potvrđuje pravo svake od strana da ľivi u miru i sigurnosti.

XS
SM
MD
LG