Linkovi

U spomen svećenici soula - Nini Simeone 25/4/03 - 2003-04-25


”Visoka svećenica soula, pjevačica i pijanistkinja Nina Simeone, umrla je početkom ove nedjelje u svom domu na jugu Francuske. Bilo joj je 70 godina. Nina Simeone je bila u stanju otpjevati bilo sto, u bilo kojem stilu, od jazza i bluesa, do popa i folka, gospela i klasike. Pjevala je protestne pjesme tijekom pokreta za gradjanska prava u Americi 60-tih godina proteklog stoljeća, ali je kasnije sama priznala da je njena najveća ljubav bila - pjevati uz simfonijski orkestar. O Nini Simeone prilog novinara Glasa Amerike Douga Levine-a.

Nina Simeone nikada nije marila za kategorije. U stvari, kazala je jednom, ”nastojala sam cijeli život ostati izvan odredjene kategorije“. Tijekom karijere, a počela je snimati 50 tih goidna, Simeone je bila i komercijalna, i kontroverzna u isto vrijeme. Ploče su prodavane u nevjerovatnim brojevima, pjevala je u nekim od najprestižnijih američkih dvorana i istodobno stvarala pjesme koje su odslikavale jednu zemlju u neredima. Razočarana muzičkom industrijom, ali i političkim stanjem u Sjedinjenim Državama, ona se odselila i živjela na Karibima i u Africi, prije nego se uselila u Evropu.

Jedan od njenih najvećih početnih hitova bio je ”I loves you Porgy“ iz Gershvinovog musicala Porgy & Betss. Kada se ta izvedba probila medju prvih 20 numera 1959. godine, Nina Simeone se odjednom obrela pjevajući na Newport Jazz Festivalu i u Carnegie Hallu.

Nina Simeone, medjutim, nije bila zainteresirana za medjunarodni komercijalni uspjeh koji je iza toga slijedio. Nastavila je hoditi raznolikom i ponešto kontraverznom stazom, snimajući istodobno i standardni jazz i židovsku narodnu muziku, kao i pjesme Judy Collins, Bee Geesa i Georga Harrisona. Njena lična kompozicija Biti mlad, talentiran i crnac, zasnovana na dramskom komadu Lorraine Hansberry, postala je inspiracija milijunima. Jedno od posljednjih koncertnih pojavljivanja Nine Simeone bio je Carnegie Hall, 2001. godine. Iako ju je već tada zdravlje izdavalo, a glas joj gubio onu čuvenu grubu dubinu, ona je pjevala i svirala pred prepunom salom obožavatelja. .. Nina Simeone umrla je 21 aprila, u snu, u njenom domu u Francuskoj.

XS
SM
MD
LG