Linkovi

Farouk Hijazi u američkom zatočeniątvu 25/4/03 - 2003-04-25


Kako je saopćio jedan visoki američki zvaničnik, bivąi ąef iračke ąpijunske mreľe, Farouk Hijazi, se nalazi u američkom zatočeniątvu. Iako nije na američkoj listi najtraľenijih 55 iz Saddamovog reľima, hvatanje gospodina Hijazija je izuzetno vaľno, kaľu u vladi.

Farouk Hijazi je izmedju ostalog optuľen da se 1998. godine sastao s Usamom bin Ladenom. On je takodjer bio direktor vanjskih operacija iračke obavjeątajne sluľbe, u vrijeme kada je, kako se vjeruje, Saddam Hussein nastojao izvrąiti atentat na Georga Busha starijeg, u vrijeme njegove posjete Kuwaity nakon Prvog zaljevskog rata.

Vijest o ovom hvatanju stiľe u vrijeme dok se već obavlja ispitivanje bivąeg zamjenika iračkog premijera, Tarika Aziza, koji se predao američkim snagama u Iraku. Kako javljaju američki mediji, predaja Tarika Aziza je dogovorena preko jednog američkog gradjanina, koji je prijatelj Azizove obitelji.

Washignton se nada da će uhapąeni irački zvaničnici obezbijediti dragocjene informacije o iračkom oruľju za masovno uniątenje, i samom Saddamu Husseinu.

Ministar obrane Donald Rumsfeld je u medjuvremenu kazao da Sjedinjene Drľave neće dozvoliti da se u oslobodjenom Iraku ustoliči klerikanska vlada u stilu vlastu mulla u Teheranu.

XS
SM
MD
LG