Linkovi

Šta je tražio SFOR na području Hercegovine? 25/4/03 - 2003-04-25


SFOR je posljednjih dana na širem području Hercegovine izveo niz akcija, objavio je na današnjoj pres-konferenciji u Mostaru, komandant međunarodnih snaga u jugoistočnom dijelu BiH, italijanski general Gian Marco Chiarini. Pored ostalih, SFOR-ovci su izvršili provjeru jednog kampa kod Jablanice, zbog sumnji u nelegalne aktivnosti, a vršena je i kontrola teritorije na granici između Crne Gore i BiH.

Komandant Jugoistočne brigade SFOR-a, general Gian Marco Chiarini saopštio je kako je na područjima Pala i Sokoca proteklih dana izvršena akcija traženja i konfiskovanja većih količina ilegalno zadržanog naoružanja. General Chiarini je rekao kako je u mjestu Falanovo Brdo na području Jablanice sprovedena akcija provjere kampa, za kojeg su sumnjali da se u njemu odvijaju neke nelegalne aktivnosti.

«Sumnjali smo da se iza obuke mladih ljudi tu dešavaju i neke ilegalne aktivnosti. Nismo našli bilo kakvih dokaza, ali ovom prilikom moram reći da nikada nisam rekao da je ta operacija završena.»

General Chiarini je rekao i da je posljednjih dana izvršeno pregrupisavanje brojnog kontingenta snaga na području Gacka i Bileće, s ciljem kontrole prelaza između Crne Gore i BiH.

Upitan da li je to u vezi sa potragom za optuženim za ratne zločine, Radovanom Karadžićem, za kojeg se sumnja da se krije u istočnom dijelu BiH, general Chiarini je uz ostalo odgovorio da SFOR ne vrši policijske potrage, ali...

«Ako tokom naše akcije mi susretnemo ratne zločince ili pronađemo druge kriminalne aktivnosti, mi možemo djelovati.»

XS
SM
MD
LG