Linkovi

Novinari pod istragom zbog kradje u Iraku 24/4/03 - 2003-04-24


Američki zvaničnici su jučer izjavili da su optuľili jednog bivąeg uposlenika medijske kuće Fox News, te da se nekolicina novinara nalazi pod istragom nakon ąto su otuđili 15 slika, zatim zlatom optočeno oruľje i ostale predmete koji su odneąeni iz Iraka i prokrijumčareni u Sjedinjene Drľave.

U protekloj sedmici su američki carinici i zvaničnici useljeničkog ureda pronaąli slike koje su uzete iz palate jednog od sinova Sadama Husseina, pronaąli su skladiąte pozlaćenog naoruľanja izuzetog iz izračkih vladinih objekata, te zaplijenili iračke obveznice, noľeve i oslale ratne plijenove.

Većina ljudi koja je uhvaćena u krađi su ratni izvjeątači koji su se vratili iz Iraka. Kako izvjeątavaju novinari Rojtera,vjeruje se da je pozlaćeno naoruľanje pokradeno od strane članova američke vojske, te da su bili utovareni u prtljag koji je bio na putu u američku vojnu bazu Fort Stewart u Georgiji. Međutim, niti jedan od predmeta koji su zaplijenjeni nisu neprocjenjivi antikviteti koji su pokradeni iz Iračkog nacionalnog muzeja. Međutimm, američki zvaničnici kaľu, da i pored toga ovi predmeti imaju određenu vrijednost na crnom trľiątu.

Michael Dougherty je zvaničnik policijskih snaga useljeničkog odjela Sjedinjeih Američkih Drľava. On je pokazao novinarima ono ąto je zapljeno u posljednjih nekoliko dana. Radi se o pozlaćenom automatu AK 47 koji je zaplijenjen na londonskom aerodromu Heathrow, do slika koje su nekada visile u palati Sadamavih sinova. Predmeti koje ovdje vidite pripadaju iračkom narodu i mi smo posvećeni da ih vratimo iračkom narodu, rekao je gospodin Dougherty. Kasno jučer je drľavni sudija Virginije podigao optuľnicu protiv sada već bivąeg uposlenika medijske kuće FOX news. Ta osoba je optuľena za pokuąaj krijumčarenja 12 slika, od kojih su neke ovdje, stigli preko aerodroma Dulles u Washingtonu, rekao je ovaj zvaničnik policije Useljeničkog odjela Sjedinjenih Drľava.

Radi se o inľenjeru za satelitske veze Benjaminu Jonhsonu koji je optuľen za krijumčarenje dobara u Sjedinjene Drľave i davanje laľnih izvjava zvaničnicima carinske sluľbe. Prema optuľnici, carinici su na washingtonskom aerodromu pretraľili Jonhsonov prtljag i pronaąli 12 iračkih slika i neprijavljene iračke obveznice. U optuľnici stoji da je Benjamin Johnson prvi put trvdio da je slike dobio, ali je kasnije kazao da ih je uzeo iz palate Sadamavogo sina Udaya. Medijska Kuća Fox je izdala saopćenje u kojem se kaľe da otpuątaju gospodina Johnsona koji je zvaničnicima naknadno dao informacije da je novinar Boston Heralda, Jules Crittenden, koji se u Ameriku vratio preko aerodroma Logan u Bostonu, također otuđio neke iračke premete.

Američki zvaničnici su od novianra Boston Heralda oduzeli nekoliko slika i zidni ornament. Znvaničnici ovih bostonskih novina su kazali da je njihov novinar u potpunosti surađivao sa agentima carinske sluľbe. Zvaničnici su kazali da su i od nekolicine drugih reportera oduzeli slike i predmete na washingtonskom aerodromu Dulles, ali nisu dali dodatne detalje, dok su istrage u toku.

XS
SM
MD
LG