Linkovi

Mostar: Stanari se vratili na bivšu liniju razdvajnja 24/4/03 - 2003-04-24


U Mostaru je danas, u centru grada, na Bulevaru, bivšoj liniji razdvajanja između Armije BiH i HVO-a, otvorena obnovljena zgrada, čiju su rekonstrukciju finansirale Vlada SAD-a i Gradska uprava Mostara.

Na današnjoj svečanosti na mostarskom Bulevaru, u obnovljenoj zgradi na brojevima 11, 13 i 15, ključeve svojih donedavno potpuno razrušenih stanova dobilo je jedanaest predratnih stanara.

Za obnovu zgrade na bivšoj liniji razgraničenja, Vlada SAD-a izdvojila je 40 hiljada, a Grad Mostar 180 hiljada maraka.

Ambasador SAD-a, Clifford Bond naglasio je kako današnji događaj u Mostaru ima veliku simboličku važnost i za Mostar i za BiH.

Obnova će biti od koristi povratnicima svih nacionalnosti i nadam se da ovo može biti jedan korak ka povratku normalnog, multietničkog suživota u Mostaru, rekao je gospodin Bond.

Ambasadoru Bondu se na ličnom angažovanju u realizaciji obnove zgrade zahvalio gradonačelnik Hamdija Jahić, koji je također naglasio: Mi, ne samo da vraćamo predratne stanare svih nacija u njihove obnovljene stanove, već obnavljamo suživot, i brišemo podjele koje su i stvarno i simbolički najviše naglašene upravo ovdje na bivšoj ratnoj liniji razdvajanja.

Nakon deset godina, jedna od onih koji su dobili ključeve svog stana je i Mostarka Olga Kralj: Rat nas je rastjerao na sve strane. Polako ćemo se sakupljati, opet zajedno, akže ona.

Ambasador SAD-a Clifford Bond, također je podjsetio na aktuelnu raspravu o političkoj budućnosti Mostara. Ambasador Bond je zamolio članove nedavno formirane multietničke i višestranačke gradske komisije da rade u korist svih građana Mostara, te da svoj rad završe u predviđenom roku od tri mjeseca.

«Uvjeren sam da ljudi sami trebaju donijeti odluku, a ne međunarodna zajednica», rekao je uz ostalo američki ambasador.

XS
SM
MD
LG