Linkovi

Medjunardoni Crveni kriľ: Traganje za zatočenim iračanima i povezivanje porodica 24/4/03 - 2003-04-24


Međunarodni komitet Crvenog kriľa je oformio posebnu jedinicu koja prikuplja podatke o zatočenim Iračanima, te biljeľi i arhivira informacije koje se tiču nestalih osoba u Iraku i Kuvajtu, kako bi radili na povezivanju članova porodica razdvojenih ratom.

Iračani koji su usljed ratnih operacija ili zbog toga ąto su bili natjerani da odu u izgnanstvo, i stoga nisu imali mogućnost da kontaktiraju sa svojim najbliľima, sada imaju ąansu da putem Crvenog kriľa i servisa slanja poruka ponovo stupe u kontakt sa članovima svojih obitelji. Ova medjunarodna dobrotvorna organizacija je oformila jedinicu u Iraku koja traga za informacijama ove vrste i poseban centar za obučavanje u ®enevi, koji zajednički rade na prikupljanju informacija o ratnim zarobljenicicma i nestalim osobama. Jedinica se sastoji od 50 osoba, uključujuću brojne prevodioce engleskog i arapskog jezika, operatore za unoąenje podataka i stručnjake po pitanju ratnih zarobljenika, te istraľitelje. Jedinica koja traga za informacijama se oslanja na podatke koje prikupljaju djelatnici Crvenog kriľa na terenu, a koji posjećuju i u registar uvode zatvorenike koje drľe koalicione snage u Iraku i Kuvajtu. Njih oko 4 hilljade je registrirano do danas.

Pierre Baras je ąef ove novoformirane jedinice i kaľe: Mi traľimo od onih druątava koji distribuiraju ove poruke da nam proslijede povratnu poruku. Do sada biljeľimo uspjeh od 90 posto odgovora na osnovu hiljadu poslanih poruka.

Pored toga, jedinica prima na stotine poruka iz Iraka u kojima se kaľe da su osobe za kojima se traga dobro i na sigurnom. Djelatnici Crvenog kriľa ąalju ove informacije u ®enevu putem faxa, koja se odmah prosljeđuje na adrese na internetu putem mreľe drľavnih organizacija Crvenog kriľa i Crvenog polumjeseca. Bilo je teąko poslati poruke u Irak i porodice koje su tragale za svojim voljenima u Iraku često su se sluľile internet adresom koja i dalje u sluľbi, a glasi www.familylinks.icrc.org.

XS
SM
MD
LG