Linkovi

Jay Garner: Mogućnost da aktivira neke od ministarstava iračke vlade do sljedeće nedjelje 24/4/03 - 2003-04-24


Jay Garner, umirovljeni američki general koji nadgleda obnovu Iraka, izjavio da se nada da će do kraja sljedeće nedjelje biti u mogućnosti ponovno aktivirati neke od ministarstava iračke vlade.

Obraćajući se danas reporterima, on je rekao da će svako ministarstvo imati jednog koordinatora i da će osigurati da svako ministarstvo ima mjesto za rad. Neke od zgrada ministarstava su uniątene tokom rata na zbacivanju Sadama Huseina.

General Garner je rekao da će svim ministarstvima upravljati irački zvaničnici. Neąto ranije, Jay Garner se u Bagdadu sastao sa oko 60 izabranih Iračana kako bi razgovarali o načinima za izgradnju buduće civilne administracije. On je rekao da koalicija koju predvode Amerikanci ľeli stvoriti okruľenje u kojem će Iračani biti u mogućnosti izgraditi demokratsku vladu.

U međuvremenu je američki ministar odbrane Donald Rumsfeld kazao da su koalicione snage uhvatile veći broj osoba sa liste od 55 natraľenijih iračkih zvaničnika, nego ąto je to objavljeno. Prema njegovim riječima, dodatni broj iračkih zvaničnika je uhapąeno ovih dana. Ministar Rumsfeld kaľe da će imena uhvaćenih biti objavljena čim se potvrdi njihov identitet.

On je također kazao da britanske i američke snage tragaju za dodatnim članovima zbaąenog reľima koji se ne nalaze na listi od 55 imena.

XS
SM
MD
LG