Linkovi

Cannes: Danis Tanović u žiriju filmskog festivala 24/4/03 - 2003-04-24


Clint Eastwood, Kiyoshi Kurosawa, Vincent Gallo i Lars Von Trier su samo neki od režisera koji će ove godine lomiti koplja na crvenom tepihu u Cannesu. Ove godine na kanskom festivalu član žirija, režiser iz BiH, Oskarovac, Danis Tanović.

Filmovi su poredani po abecednom redu- kazao je direktor kanskog festivala Thiery Fremaux, nabrajajući sve filmove koji će biti prikazani na kanskom festivalu ove godine.

Prošlogodišnja zvijezda festivala je bio Roman Polanski sa dramom Pianist. Ove godine će na festivalu svoje filmove predstaviti najpoznatija imena svjetske kinematografije: Kiyoshi Kurosawa, Peter Greenaway i Vincent Gallo. Danski režiser Lars Von Trier će predstaviti svoj novi film Dogville, u društvu superzvijezde Nicole Kidman i britanca Paula Bettany-ja.

Umjetnički direktor festivala, Thiery Fremaux, je kazao da je ove godine festival manje političan nego prošle godine.

”Htio bih da kažem da je paradoks da je prošla godina bila više politizirana nego ova. Ove godine smo imali velike nevolje u svijetu, rat u Iraku, ali je nemoguće reći da su prijavljeni filmovi svjedočenja ovogodišnjih događanja. Naravno da je bilo teško napraviti izbor autora i režisera u svjetlu postojeće situacije u svijetu, ali izbor koji ćete vidjeti - nije politički izbor.“

Američka glumica Meg Ryan i režiser Steven Soderbergh su među osam članova žirija kojim predsjedava Patrice Chereau. Glumica Aishwarya Rai, francuski glumac Jean Rochefort i Karin Viard, režiseri Danis Tanović i Kinez Jiang Wen, ako i italijanski pisac Erri de Luca će također biti u sastavu ovogodišnjeg žirija u Cannesu.

Festival se otvara 14. maja i trajaće do 25. maja. Na festivalu će biti prikazana 52 filma, uključujući 40 svjetskih premijera.

XS
SM
MD
LG