Linkovi

Newt Gingrich pozvao na dramatične promjene u američkom  State Departmanatu 23/4/03 - 2003-04-23


Bivąi predsjedavajući zastupničkog doma američkog Kongresa i trenutni savjetnik u Pentagonu Newt Gingrich, je jučer pozvao na dramatične promjene u američkom ministarstvu vanjskih poslova, odnosno State Departmanatu, kojeg je optuľio za davanje podrąke diktatorima sa Srednejg istoka, te da potcjenuju politiku predsjednika Busha. U onome ąto izgleda da predstavlja dio borbi unutar administracije predsjednika Busha po pitanju smjera američke vanjske politike nakon napada na Irak, gospodin Gingrich je kazao da Amerika ne moľe voditi svijet uz pomoć polomljenog instrumenta diplomacije.

GINGRICH: Ovo je argument da je transformacija bila korisna za ministrastvo odbrane, za ministrastvo unutarnje sigurnosti, te je sada vrijeme da se isti model primjeni na instumentalitet diplomatskih komunikacija i pruľanja ekonomske pomoći drugim zemljama.- kazao je Newt Gingrich članovima američkog instituta za poslovanje. Glasnogovornik State Departmanat Richard Baucher je kazao da ovo ministarstvo provodi politiku predsjednika Busha lojalno, djelotvorno i marljivo.

BAUCHER: Politika predsjednika je jedina stvar koja je vaľna, kazao je glasnogovornik Baucher.

Gingrichev govor je povezan sa neokonzervativnim grupama koje su podrľale napad na Irak. Vodeći član je jedan drugi savjetnik u Pentagonu, Richard Pearle, koji je godinama lobirao kako bi se sa vlasti zbacio Sadam Hussein, te se zalagao za demokrtasku tranziciju Srednjeg istoka. Američki drľavni sekretar Collin Powell je iznervirao neokonzervativce proąle sedmice kada je kazao da je spreman da ide u glavni grad Sirije, Damask, usprkos optuľbama da su Sirijci pomagali reľim Sadama Huseina i da razvijaju kemijsko oruľje, ąto Sirija oporvgava. Gingrich je također zauzeo neokonzervatine zamjerke na američku suradnju unutar Kvarteta koji razmatra situaciju na Srednjen istoku, a koji su pripremili mirovni plan kojim se zahtijeva od Izraela da zamrzne izgradnju naselja i napravi puta stvaranju Palestinske drľave. Glasnogovornik State Departmanta je odbio navode da postoji bilo koji jaz između Bijele kuće i State Departmanta, navodeći riječi predsjednika Busha po pitanju Sirije izrečene u nedjelju i o situaciji na Srednjem istoku kada se susreo sa članovima Kvarte grupe 20 decembra proąle godine.

XS
SM
MD
LG