Linkovi

Nastavljena iskopavanja ľrtava u Vlasenici, Prijedoru 23/4/03 - 2003-04-23


Komisija za traľenje nestalih FBiH ekshumirala je danas u Vlasenici tijela 12 Bosnjaka ubijenih 1992. godine, izjavio je Amor Maąović predsjednik komisije za traľenje nestalih FBiH.

Na području Vlasenice do sada je ekshumirano 240 tijela od kojih je 180 identifikovano. Federalna komisija inače na ovom području traga za oko hiljadu lica koja se nakon rata vode kao nestala. Ekshumacije su danas nastavljene i u prijedorskoj regiji gdje je prema riječima Jasmina Odobaąića načelnika za komisije za traľenje nestalih FBIH u poslijeratnom periodu ekshumirano 1.700 civilnih zrtava rata. Član komisije za traľenje nestalih lica RS Milan Bogdanić izjavio je da RS na prostoru FBiH potraľuje joą 5 do 6 hiljada nestalih lica, od čega 923 pripadnika VRS.

Bogdanić kaľe da se komisija RS susreće u ovom poslu sa problemom nedostatka inofrmacija od odgovarajućih sluľbi RS, kao ąto su Obavjeątajno bezbjednosna sluľba i MUP RS. Govoreći o nastavku procesa ekshumacija u FBiH Bogdanić je naveo da bi taj proces trebalo da nastave članovi Federalne komisije ua traľenje nestalih lica čiji će rad pratiti članovi komisije za traľenje nestalih RS. Bogdanić je rekao da je u poslijeratnom periodu u RS ekshumirano 2.412 lica, a identifikovano 1.258 izraľivąi nadu da će broj identifikovanih u narednom periodu biti daleko veći, zbog postojanja labaratorije za DNK analizu koja postiľe veoma dobre rezultate.

XS
SM
MD
LG