Linkovi

Nada za ľene - otkriven gen raka dojke 23/4/03 - 2003-04-23


Naučnici su otkrili jedan gen raka dojke kod ľene, ąto je pronalazak koji bi mogao voditi ranom otkrivanju ove smrtonosne bolesti, kao i novim metodama njenog liječenja. Izvjeątaj novinara glasa amerike Stevea Baragone: Biolog Patricia berg s Univerziteta Georg Washignton kaľe da je njen tim pronaąao gen nazvan B -P jedan, a koji se pokazao aktivnim u 80 posto slučajeva raka dojke, na kojima su radili. BERG: Bili smo u stvari iznenadjeni činjenicom da se 80 posto tumora na dojci, koje smo ispitivali, pokazalo pozitivnim na gen B P Jedan. To je izuzetno visoka cifra. Takodjer smatramo da je ovo rano otkriće izuzetno značajno u tom smislu.

Govoreći na novinskoj konferenciji na Univerzitetu, doktorica Berg ipak upozorava da su ovi nalazi tek početak. Takodjer, dodaje, morat će ih potvrditi i drugi znanstvenici. Medjutim, njen ąef, čelnik tog Odjela na Univerzitetu Georg Washington, Allan Goldstein, kaľe :

GOLDSTEIN: Njen tim je u stvari otkrio neąto ąto bi moglo potpuno razotkriti uzroke raka dojke.

Rak dojke najčeąći je oblik tumora medju ľenama ąirom svijeta, i prouzrokuje smrt 357 hiljada ľena godiąnje. Gospodja Berg kaľe kako se nada da će njeno otkriće pomoći u razvijanju testa krvi koji će opet ljekarima omogućiti rano otkrivanje raka, ąto je ključ za preľivljavanje bolesti. .. Gospodja Berg kaľe da znanstvenici sada već mogu početi raditi na lijekovima , od kojih se neki već i koriste, kako bi vidjeli koji najbolje djeljuju na gen B P Jedan, a ąto se u laboratorijama već pokazalo uspjeąnnim. Tim profesorice Berg je inače ranije otrkio gen za koji se uspostavilo da je prisutan kod pacijenata oboljelih od leukemije. Oni su tada pronaąli da je taj gen direktno bio uključen u proces reguliranja rasta ćelija.Poąto rak u stvari i jest nekontroliran rast ćelija, gospodja Berg naglaąuje:

BERG: Zaključili smo da takvo ąto moľe imati sličnu ulogu i kod drugih vrsta raka. I odlučili smo se prvo istraľiti rak dojke. I eto, takvo ąto se uspostavilo tačnim.

Profesorica Berg zaključuje da kao naučnica, ľena i majka ľenskoga djeteta, ona se iskreno nada da njeni nalazi mogu istinski promijeniti tretmane i djelovanje na rak dojke.

XS
SM
MD
LG