Linkovi

Del Ponte: Očekujem Radića krajem maja 23/4/03 - 2003-04-23


"Miroslava Radića očekujemo u Hagu sredinom maja", izjavila je danas glavna tuľiteljica Haąkog triunala, Carla del Ponte, nakon susreta sa predsjedavajuchim Vijeća ministara EU, ąefu grčke diplomacije, Georgeom Papandreouom. Ona je time odbacila najave mogućeg procesa Radiću pred sudom u Srbiji, dodajući da se Tribunal nada i skorom privodjenju pravdi posljednjeg na listi " Vukovarske trojke", Veselina ©ljivančanina.

Posjeta Bruxellesu glavne tuľiteljice je opisana kao "redvno informiranje" najviąih europskih duľnosnika o aktivnosti Tribunala, a bila je i prilika, prema grčkom ministru spoljnih poslova, da Unija joą jednom iskaľe podrąku radu Tribunala, te neophodnost privodjenja pravdi preostalih lica optuľenih za ratne zločine, posebno "dobro poznatih lica sa potjernica". "Neophodna je puna suradnja svih uključenih u rjeąavanje pitanja ratnih zočina, posebno zemalja Balkana: Srbije i Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ali i svih koji bi mogli posjedovati informacije vezane za istrage Tribunala", naglasio je ministar Papandreou.

"Za nas je vaľno bilo informirati EU o toku suradnje Srbije, Crne Gore i Hrvatske sa Tribunalom", dodala je Del Ponte, izrazivąi zadovoljstvo podrąkom zvaničnog Bruxellesa. "Uz punu podrąku Europske unije i Ujedinjenih naroda, nadamo se da ćemo konačno u Hag dovesti sve vaľne bjegunce, posebno Ratka Mladića", kaľe glavna tuľiteljica Haąkog suda.

Upitana da li je zadovoljna postignutom suradnjom sa Hrvatskom, Del Ponte je odgovorila:" Proąle sedmice sam bila u Zagrebu. Neąto smo postigli u naąoj suradnji, ali, naravno, ja joą uvijek očekujem hapąenje generala Gotovine. U svjetlu buduće suradnje, jer imamo joą optuľnica koje čekaju na potvrdu sudija, posebno je vaľno da Europska unija stoji i nadgleda da li Hrvatska u punoj mjeri suradjuje sa Hagom. To sada nije slučaj, ali se nadam da će biti", kaľe glavna tuľiteljica Tribunala na kraju posjete Bruxellesu.

XS
SM
MD
LG