Linkovi

Sirija pokazuje znakove suradnje 21/4/03 - 2003-04-21


Osjetila se jasna razlika u tonu kada je predsjednik Bush jučer spomenuo Siriju; činilo se kako predsjednik paľljivo bira riječi, fokusirajući se na napredak i diplomaciju. Jednu nedjelju dana nakon ąto je izdao vrlo oątro upozorenje Damasku da ne skriva odbjegle zvaničnike Saddamovog reľima, gospodin Bush je jučer pozitivno govorio o Siriji:

BUSH: Oni su očiglednu shvatili poruku da ne pruľaju utočiąte zvaničnicima partije Baath, visokim iračkim zvaničnicima.

Govoreći novinarima nakon Uskrąnje sluľbe u vojnoj bazi nedaleko od njegovog ranča u Texasu, Predsjednik je govorio o sirijskoj kooperaciji. On je rekao da bi Sjedinjene Drľave, ako bi dobile informacije o tome da se neki Saddamov zvaničnik krije u Siriji, od Damaska očekivale pomoć u tom smislu:

BUSH: Mi bismo u tom slučaju otkrili ime traľenog i u potpunosti očekivali od Sirijske vlade da nam preda takvu osobu.

U medjuvremenu su dvojica kongresmena , republikanac Darrel Issa iz Californije, i demokrata Nick Rahall iz Zapadne Virdľinije, saopćili da je sudbina bivąih iračkih zvaničnika, bila prioritetna tema tijekom njihovog dvosatnog sastanka s sirijskim predsejdnikom Bashirom al Asadom. Kongresmen Issa, govoreći za FOX NEWS, je kazao da je dobio pozitivna uvjeravanja od strane Bashira al Asada:

ISSA: On nam je dao čvrsto obećanje , koje mi prenosimo State Departmentu, a prema kojemu neće dozvoliti tim ratnim zločincima da ulaze u njegovu zemlju. Rekao je da bi ih istjerao ako ih nadje, i nikada ne bi dao azil niti jednom od njih.

Kongresmen Issa je takodjer govorio za Fox News o joą dvije američke zabrinutosti - jedna je povezanost Sirije s palestinskim terorističkim grupama, a druga je dokaz, predstavljen u jednom novom izvjeątaju CIA-e, prema kojima je Irak razvio kemijsko oruľje. Kongresmen iz Californije je kazao na kraju da u Siriju nije iąao kao predstavnik Bushove administracije, neko kao individualni član američkoga Kongresa. On jer medjutim dodao da će rezultate svojih razgovora prenijeti vladi u Washingtonu, u nadi da je njegova posjeta, zajedno s kongresmenom Rahallom, utrla stazu za posjet drľavnog sekretara Colina Powella Damasku. U medjuvremenu je sirijski ministar vanjskih poslova Faruq al Sharaa pozdravio izjavu predsjednika Busha u kojoj je američki predsjednik pohvalio vladu u Damasku. Ministar al Sharaa je kazao da takva izjava američkog predsjednika označava početak , kako je rekao, ozbiljnog i konstruktivnog dijaloga.

XS
SM
MD
LG