Linkovi

Brussels: NATO postigao cilj u Turskoj, 16/4/03 - 2003-04-16


Jutros se Sjevernoatlantsko vijeće suglasilo da zaključi sigurnosne konzultacije sa Turskom, ąto privodi kraju mjere NATO podrąke turskoj odbrani, saopąteno je u briselskom sjediątu vojnog saveza.

Na osnovu zaključaka Stalnog vijeća, donijetih, kako se naglaąava, uz saglasnost turskih predstavnika, NATO Komitet za obrambeno planiranje je zaključio da je angaľman Saveza u podrąci turskoj saveznici postigao cilj. Avioni AWACS, protuzračni sustavi Patriot i specijalistički timovi za borbu protiv bio kemijskog napada, su uključeni u obranu Turske od Saddamovog napada - ąto, s obzirom na uspjeh koalicionih snaga u Iraku, sada ne predstavlja realnu opciju.

Otpočeće, s tim u vezi, postepeno povlačenje posada protuzračnih sustava, radarskih aviona i timova koje su dale NATO zemlje u, naglaąava se, striktno obrambenu misiju, koja, kada je odobrena, nije smjela prejudicirati niti jedno od rjeąenja iračke krize.

Takvo definiranje NATO angaľmana u Turskoj uobličeno je na inzistiranje Francuske, Njemačke i Belgije, a suprotstavljeni stavovi unutar transatlantskog vojnog saveza su u to vrijeme prouzročili jednu od najozbiljnijih kriza Alijanse i doveli u pitanje samu svrhu njenog daljeg postojanja.

Komentirajući angaľman vojnog saveza, turski su predstavnici u Stalnom vijeću prenijeli stav zvanične Ankare po kojem NATO nije samo iskazao sposobnost da pruľi ruku jednoj od članica kada joj je to potrebno, već je i potvrdio kredibilitet "temeljca kolektivne sigurnosti euro atlantskog prostora".

XS
SM
MD
LG