Linkovi

Palestinska vlast: Zahtjev Washingtonu da oslobode gerilskog lidera Abu Abassa. 16/4/03 - 2003-04-16


Palestinska vlast zahtijeva od Sjedinjenih drľava da oslobode palestinskog gerilskog lidera Abu Abassa, kojeg su američke specijalne snage zarobile u noći izmedju ponedjeljka i utorka u Bagdadu, uz objaąnjenje da njegovo hapąenje u Iraku naruąava srednjeistočni mirovni sporazum kojeg je potpisao Washignton.

Mohamed Abbas, poznat kao Abu Abbas, je bio organizator otmice italijanskog broda Achille Lauro 1985 u mediteranu u kojem je jedan stariji putnik-invalid, američki jevrej, Leon Klinghoffer ubijen i bačen preko palube. Reutersova televizijska ekipa koja je danas obiąla Abasovu kuću izvijestila je da je u kuću, kako se čini, načinjen upad--stvari su razbacane okolo, dok su ladice i ormari ispraľnjeni. Ne zna se međutim da li su u kuću upali pljačkaąi ili američke snage koje su traľile Abasa. Glavi palestinski pregovarač Saeb Erekat:

Zaista pozivamo američku administraciju da poątuje član 16 odjeljak 3 sporazuma iz 1995 i puste Mohameda Abasa kako bi se mi i Izraelci mogli uključiti u smislen mirovni proces kroz uvođenje mape puta, rekao je gospodin Erekat.

Glasnogovornik izraelske vlade Dori Gold je rekao:

18 godina je proąlo otkako je Abu Abasova organizacija otela putnički brod Achille Lauro. Abu Abbas je izbjegavao pravdu 18 godina i sada ga je ona konačno uhvatila, rekao je gospodin Gold.

Abu Abbas je, u odsustvu, u Italiji osudjen kao glavni organizator te otmice. U medjuvremenu je Italija saopćila da će traľiti njegovo izručenje na osnovu te presude.

XS
SM
MD
LG