Linkovi

Irak: Neposredna opasnost - neeksplodirana municija. 16/4/03 - 2003-04-16


Dok se borbe u najvećem dijelu Iraka stiąavaju, Iračani nastoje izgraditi svoje kuće i svoje ľivote. Ali tu također postoji i neposredna opasnost od neeksplodirane municije koja je raąirena ąirom zemlje.

Za ove mlade Iračane u Bagdadu, fudbalska utakmica je jedan od načina da svoje misli usmjere na neąto drugo, a ne samo na rat i teąka vremena kroz koja su proąli. Ostali Iračani, međutim, riskiraju svoje ľivote, zabavljajući se i igrajući se neeksplodiranim vojnim materijalima. Ovaj vojnik je bio zaprepaąten kada je vidio slike djece koja se zabavljaju neeksplodiranim sredstvima.

Vidjeti to je zaista uľasno i srceparajuće. Ono ąto bismo ľeljeli uraditi je svakome staviti do znanja da je to opasna stvar. Udaljite se ako tako neąto primijetite. Označite područje i dozvolite koalicionim snagama da u njega uđu i uniąte neeksplodirana sredstava, kako ona ne bi bila prijetnja iračkom narodu, kaľe ovaj neidentificirani vojnik.

Dok su Sjedinjene drľave zaokupljene kreiranjem nove budućnosti za Irak, obični stanovnici te zemlje se iz prve ruke uvjeravaju u ostatke rata i njegove opasnosti. Na hiljade komada municije je rasprostranjeno ąirom Bagdada. Irački policajci su se ove nedjleje pridruľili vojnicima koje predvode Amerikanci kako bi se u gradu ponovno uspostavio red. Američki vojnik kaľe da bi Iračani trebali obavijestiti takve patrole o bilo kakvim neeksplodiranim sredstvima kako bi ih mogli detonirati stručni timovi. Fokusirani smo na dvije stvari--prvo, informirati irački narod, kroz naąe patrole u Bagdadu i drugim mjestima, da ako vide takva sredstva ili bilo ąta drugo ąto im je slično, da se ne pribliľavaju, da nekoga obavijeste gdje se ona nalaze, i nakon toga će koalicione snage tamo uđi sa specijaliziranim timovima kako bi takva sredstva uniątili, kaľe američki vojnik.

Dok stotine vojnika vrąi potragu za velikim skladiątima oruľja, gotovo da nema vremena za čiąćenje manjih količina neupotrebljenog materijala.

XS
SM
MD
LG