Linkovi

Francuska i Britanija: premostile razlike vezano za rat u Iraku. 9/4/03 - 2003-04-09


Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw se danas sastao sa svojim francuskim kolegom Dominique de Villpeinom. Fokus razgovora bila je budućnost Iraka, hitnost slanja humanitarne pomoći i pruľanje sigurnosti na terenu nakon rata. Gospodin de Villpein je naglasio da su se i Francuska i Britanija sloľili da bi Ujedinjeni narodi trebali imati ključnu ulogu u obnovi Iraka.

Sloľili smo se da bi UN trebao potpuno preuzeti ulogu u tom procesu i u svjetlu pitanja da li se radi o vitalnoj stvari moramo razmotriti dubinu realnosti, legitimnosti i jake osnove međunarodne zajednice. Vjerujemo da ąto je viąe zajednica ujedinjena, to su veće ąanse da proces doľivi uspjeh, rekao je gospodin de Villepen.

Britanski ministar vanjskih poslova je rekao da ľeli da se sukob okonča kako bi se mogao započeti proces obnove Iraka.

®elimo da se sukob okonča. ®elimo uklanjanje vlade Sadama Huseina i dok to traje ľelimo započeti proces ponovnog razvoja i obnove Iraka, te podsticanje reprezentativnog i demokratskog sistema vlade unutar Iraka. I mi i Sjedinjene drľave očigledno ľelimo vidjeti, ąto je brľe moguće, stvaranje demokratske iračke vlade koja predstavlja vlastiti narod i koja je u osnovi odgovorna za njegovu vlastitu sigurnost. To se ne moľe desiti preko noći. Pod tim uvjetima, s obzirom da su američke i britanske snage na terenu, ąto se tiče sigurnosti, imamo obavezu da tamo ostanemo dok se neprijateljstva ne okončaju, rekao je gospodin Straw.

XS
SM
MD
LG