Linkovi

Dodijeljene kazne trojki iz Čelebića, 8/4/03 - 2003-04-08


®albeno vijeće Haąkog suda potvrdilo je danas presude Zdravku Mučiću, Hazimu Deliću i Esadu Landľi, osudjenima joą oktobra 2001. godine na devet, 18 i 15 godina zatvora, odbacujući sve ľalbe optuľenih.

Time je, ąest godina nakon ąto je započelo sudjenje, konačno stavljena tačka na viąegodiąnju priču trojice optuľenih za zločine u logoru Čelebići, kod Konjica. ®albeno vijeće se, po drugi put, izjasnilo o ľalbama Zdravka Mučića, Hazima Delića i Esada Landľe, koji su se novembra 1998. proglaąeni krivim za zločine nad srpskim civilima zatočenim 1992. u logoru Čelebići.

Nakon sudjenja koje je počelo marta 1997. Mučić je prvom prvostepenom presudom osudjen na 7, Delić na 20 i Landľo na 15 godina zatvora. ®albeno vijeće je u februaru 2001. ukinulo "kumulativne osude", kojima su optuľeni za iste zločine proglaąenim krivim po dva pravna osnova, i naloľilo novom Pretresnom vijeću da optuľenima odmjeri nove kazne.

Nove kazne izrečene oktobra 2001.- Mučić je, umjesto 7, dobio 9 godina zatvora, Delić umjesto 20, 18, a Landľi je ostala ista kazna- 15 godina zatvora.

I na te kazne su se ľalili optuľeni, tako da je ®albeno vijece danas izreklo konačnu riječ o njihovoj odgovornosti za zločine u Čelebićima. Mučić moľe da očekuje da će uskoro biti oslobodjen, poąto je u pritvoru proveo već viąe od dvije trećine kazne, dok će "doaeni" zatvora u Scheveningenu, Delić i Landľo - biti napokon prebačeni u zatvor neke od zemalja-članica UN, s kojima je Tribunal zaključio sporazum o izdrľavanju kazni optuľenih za ratne zločine na području bivąe Jugoslavije.

XS
SM
MD
LG