Linkovi

Kravatom protiv zaraze SARS-om. 8/4/03 - 2003-04-08


Prikladna kravata bi mogla biti rjeąenje problema koji uzrokuje virus netipične upale pluća , te bi ona mogla biti i zaątita od ove bolesti. Na ideju je doąao jedan profesor sa fakulteta Cleaveland u saveznoj drľavi Ohio. Ovaj pronalazak bi također mogao umanjiti strah nekih američkih senatora pred kojima su jučer svjedočili američki zdravstveni radnici. John Haga je profesor na univerzitetu Cleveland u Ohio-u i tvorac kravate koja se prodaje za 40 američkih dolara, a za koju kaľe da ątiti od virusa SARS-a. Profesor Haga je dizajnirao i sličan ąal za ľene. Vanjske strane oba ova modna predmeta su načinjene od svile, dok su sa unutarnje strane ugrađene tkanine sa filterom koji filtriraju zrak u slučaju terorisitčkog napada ili u vrijeme neke druge opasnosti. Profesor radiolodije John Haga je na ideju doąao u trenutku kada je na televiziji 11. septembra 2001 godine vidio čovjeka koji nakon napada, kravatom ątiti lice i nos od praąine i dima. Kravate i ąalovi se do sada relativno dobro prodaju , oko 50 komada dnevno, te je izbijanje zaraze SARS-a samo poboljąalo prodaju. Profesor Haga je novinarima Rojtersa kazao da planira predstaviti nove modele i proizvodnju premjestiti iz kineske pokrajine Guandong u Sjedinjene Drľave. Prema njegovim riječima, ove kravate i ąalovi pruľaju sličnu zaątitu kao i maska tipa N 95, koja filtrira čestice.

U vrijeme dok se u svijetu povećava broj oboljelih od SARS-a , pred kongresnim Komitetom za zdravstvena pitanja, pitanja rada , obrazovanja i penzija svjedočili su Dr Julie Gerberding, direktorica Centra za kontrolu zaraznih bolesti i Dr Antony Fauci, iz Američkog nacionalnog instituta za zdravlje. Doktor Gerberding je kazala da se trenutno radi na potencijalnoj vakcini, ali da joą uvijek nije pronađen izvor bolesti. Za sada niko u Sjedinjenim Drľavama nije stavljen u karantin zbog ove bolesti, a nakon putovanja u zaraľena područja, premda je i to jedna od opcija.

Doktor Gerberding: Kao prvo,nikoga nismo stavili u karantin u Sjedinjenim Drľavama i ne planiramo nikoga zadrľati u karantinu na osnovu onoga ąto sada vidimo.Ono ąto Izvrąna naredba pruľa je da ovlaąćuje da se omogući karantin za SARS na isti način na koji se na osnovu iste naredbe omogućuje karantin u slučaju kolere.Znači da se jednostavno radi o tome da se SARS doda na postojeću listu zaraznih bolesti, te da ukoliko je to potrebno, djelujemo kako se zaraza na bi raąirila u zajednici. Znači radi se o predostroľnosti, kao u slučaju Izvrąne naredbe- kazala je jučer kongresnom panelu Dr Julie Gerberding, direktorica Centra za kontrolu zaraznih bolesti Sjedinjenih Drľava.I doktor Gerberding i doktor Fauci su članovima panela kazali da se njihove organizacije pripremaju u slučaju najgoreg scenarija, izbijanja epidemije kao ąto je ona u kineskoj pokrajini Guandong.

XS
SM
MD
LG