Linkovi

Novi palestinski premijer - nova nada u mir, 8/4/03 - 2003-04-08


Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Ficher već drugi dan razgovara sa zvaničnicima u Izraelu na putu čiji je cilj obnova medjunarodnih napora na podsticanju Evropsko-Američkog plana u pravcu postizanja mira na Srednjem Istoku. Upitan u vezi s imenovanjem novog palestinskog premijera Mahmouda Abbasa, poznatog kao Abu Mazen, njemački ministar vanjskih poslova Joschka Ficher, koji se danas susreo sa izraelskim predsjednikom Moshe Karzavom u njegovoj rezidenciji u Jerusalemu, je odgovorio:

JOSCHKA FISCHER: Prije svega to je odluka palestinskog naroda, koja je legitimna. Mi smo u potpunosti za tu tranziciju koja je otpočela imenovanjem premijera koji od samog početka podrľava ovu ideju. Mi ćemo takodjer snaľno podrľati nove vjerodostojne, transparentne, odrľive demokratske institucije. Imenovanje novog ministra finansija je početak sa puno nade i mislimo da moľemo krenuti naprijed.

Gospodin Fischer je prvi viąi evropski ministar u posjeti Izraelu od početka rata u Iraku, vojne kampanje koju Izrael podrľava, a kojoj se Njemačka protivi. Washington je rekao da će objelodaniti takozvanu mapu puta ka postizanju mira nakon ąto nova palestinska vlada preuzme funkciju, moguće u narednim sedmicama. Izrael traľi promjene plana kroz pojačane garancije sigurnosti, dok Palestinci ľele njegovu primjenu bez promjena. Izraelski premijer Ariel Sharon je jučer rekao da prihvata principe mape puta:

SHARON: Na diplomatskom planu posljednji dogadjaji na Srednjem Istoku, kako lokalno tako i u udaljenijim područjima, pruľaju istorijsku ąansu. Izrael i njegovi susjedi je ne smiju propustiti. Ali, moramo znati da uz tu ąansu idu i opasnosti. Rekao sam to prije i danas ponavljam - naąe su ruke ispruľene prema pravom miru. Izrael prihvata principe vizije predsjednika Busha o miru na Srednjem Istoku i mi znamo da ta vizija, takodjer, od svih nas zahtijeva bolne ustupke, rekao je gospodin Sharon.

Kasnije tokom dana njemački ministar je posjetio Spomenik Holokaustu Yad Vasham u Jerusalemu, gdje je poloľio cvijeće sa njemačkom zastavom. Nakon drugih planiranih razgovora sa izraelskim zvaničnicima, gospodin Fischer bi se sutra trebao sastati sa palestinskim liderom Yasserom Arafatom i premijerom Abbasom u Ramali na Zapadnoj Obali.

XS
SM
MD
LG